Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Rekonstrukcija Muzeja savremene umetnosti

Rekonstrukcija Muzeja savremene umetnosti

U sredu 24. avgusta otpočeli su radovi na rekonstrukciji Muzeja savremene umetnosti.

Kako nadležni iz ove ustanove kulture obaveštavaju – odgovorni izvođač je beogradski Termoinženjering, a rok za završetak posla je 19. maj 2017. godine. Zgrada muzeja na Ušću će tada, ako sve bude teklo po planu, biti ponovo otvorena za publiku posle punih deset godina.

Podsetimo, Muzej savremene umetnosti zatvoren je zbog radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji, a zbirke su preseljene u Naronu banku. Projekat koji je tada sačinjen zasnovan je na principima savremenih složenih sistema muzejske tehnologije, pre svega sa aspekta mikroklimatske optimizacije objekta. Prva faza radova delimično je završena 2010. godine. Ona je obuhvatala sređivanje krova, podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), kao i izmeštanje energetskog bloka (trafo stanice) iz podrumske prostorije muzeja u novi objekat.

Sledeća faza rekonstrukcije, koja podrazumeva kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade odlagana je nekoliko puta. Poslednji neuspešan pokušaj bilo je poznato odbrojavanje na digitalnom satu do 20. oktobra 2015. godine kada je, po obećanju bivšeg ministra kulture Ivana Tasovca, na 50. rođendan muzeja, trebalo da bude otvoren.

Ni ovogodišnji tender za izvođača radova nije prošao bez problema, pa se za zaključenje ugovora čekalo rešenje u postupku po žalbi grupe firmi koje su odbijene.

Rekonstrukcija muzeja – kristala, kulturnog dobra grada

Poziv za javnu nabavku – izvođenje radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Muzeja savremene umetnosti, raspisan je u martu, sa procenjenom vrednošću od blizu 700 miliona dinara.

Kao najsloženiji u aktuelnoj fazi radova ističe se posao skidanja fasade i postavljanje staklenih obloga. Nakon toga, planirano je i renoviranje kafeterije i restorana, uređenje parka sa skulpturama, osvetljenje… Iz ukupne sume tri miliona dinara namenjeno je za tehničko obezbeđenje objekta, koje će obaviti firma Smart Building Technologies.

Zgrada Muzeja savremene umetnosti na Ušću, izgrađena po projektu arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, otvorena je 1965. godine. Proglašena je za kulturno dobro 1987. godine i podleže odgovarajućoj zaštiti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Zdanje u obliku polimorfnog kristala, u kombinaciji belog mermera i stakla, okruženo je parkom skulpture, sa delima najznačajnijih jugoslovenskih vajara 20. veka.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković