Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Beograd na vodi: Još jedan stambeni blok!

Beograd na vodi: Još jedan stambeni blok!

Projekat „Beograd na vodi“ donosi još novina: planira se još jedan stambeni blok na parceli nekadašnjeg kontejnerskog terminala ŽIT-a (železnički integralni transport).

Lokacija pripada novoformiranom stambeno-komercijalnom bloku 18 i zauzima prostor od 12.4 ha. Stambeni blok sastojaće se od dve kule visoke spratnosti sa aneksima komercijalne namene, velikom podzemnom garažom i uređenim unutrašnjim dvorištem.

Po planiranom projektu gradiće se dva solitera od 23 sprata (2Po+Pr+23+Te) sa ukupno 456 stambenih jedinica različite strukture, najavljuje portal Beobuild.

Beograd na vodi - novi stambeni blok (ilustracija: Beobuild)

Ukupna bruto građevinska površina novog kompleksa je 75.234 kvadratnih metara, od čega je 54.185 m2 na nadzemnim etažama, a 21.049 m2 u okviru podzemnog dela objekta. Na podzemnim etažama biće smeštena velika garaža na dva nivoa sa ukupno 567 parking mesta, odnosno koeficijentom od 1.24 parking mesta po stambenoj jedinici.

U okviru nadzemnog dela objekta nalaziće se dve stambene kule sa pripadajućim aneksima komercijalne namene. Površina namenjena komercijalnoj nameni iznosi 3.718 m2 uz dodatnih 977 m2 za javnu namenu. Deo objekta planiran za javnu ustanovu nalaziće se u nastavku aneksa, kao depadans kombinovanog dečijeg boravka sa odvojenim igralištem u okviru unutrašnjeg dvorišta. Stambeni deo kompleksa imaće ukupnu bruto površinu od 49.489 m2, smeštenih u dva solitera visine 82 metara.

Stambeni blok sa unutrašnjim dvorištem

Stambene kule projektovane su u formi slova L, čime se teži optimizaciji vizura i pogleda, gde bi kula A bila sa dominantnim pogledom ka reci, a kula B sa pogledom ka parku duž budućeg savskog bulevara.

Beograd na vodi - novi stambeni blok (ilustracija: Beobuild)

Planirano je da se stanovi veće kvadrature nalaze na višim etažama. Visokom spratnošću objekata postignuta je nešto niža zauzetost parcele, pa je od dozvoljenih 70% iskorišćeno 46,3% ukupne površine. Sa time je formirano relativno prostrano unutrašnje dvorište, čime je omogućena bolja povezanost svih sadržaja.

Ulaz u solitere biće moguć i sa strane ulice i iz unutrašnjeg dvorišta, a ulazni holovi imaće naglašen volumen koji će ga izdvajati od komercijalne funkcije aneksa. Sa ulica koje tangiraju blok biće omogućen pristup unutrašnjem dvorištu iz više pravaca, uključujući i dva natkrivena pešačka prolaza u okviru komercijalnih aneksa.

Autor idejnog rešenja je arhitektonski studio DWP (Design Worldwide Partnership). (Tekst, sve ilustracije i mapa: beobuild.rs)

Beograd na vodi - novi stambeni blok (ilustracija: Beobuild)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.