Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Beogradski sajam knjiga 2016 od 23. do 30. oktobra

Beogradski sajam knjiga 2016 od 23. do 30. oktobra

Međunarodni beogradski sajam knjiga, najreprezentativnija književna manifestacija u ovom delu Evrope pod sloganom „Knjige u ruke“ biće održan od 23. do 30. oktobra.

U halama Beogradskog sajma učestvovaće više od 450 direktnih izlagača, od kojih će više od 40 izlagača biti iz inostranstva.

I ove godine, na najposećenijem Sajmu knjiga u regionu, tradicionalno će učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci. Premijerno će biti predstavljena mnoga izdanja, a publika će moći da prisustvuje i brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu, aktuelnom društvenom trenutku i obeležavanju jubileja.

Tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu, pod kupolama sajma, da sagledaju celokupnu ovogodišnju domaću izdavačku produkciju i da, po najpovoljnijim cenama, obnove svoju privatnu kolekciju knjiga najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća, ali i uvek aktuelnim klasicima svetske književnosti.

Veoma bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. U okviru pratećeg programa biće predstavljena nova izdanja i organizovani susreti i razgovori pisaca i izdavača sa čitaocima, knjižarima, bibliotekarima i posetiocima iz zemlje i inostranstva.

Beogradski sajam knjiga – izlagački koncept i celine

Osnovni izlagački koncept ostao je nepromenjen – bazira se na predstavljanju savremene svetske i domaće izdavačke produkcije književnoj publici i široj javnosti.

Uz prisustvo eminentnih pisaca, na tribinama se pokreću aktuelna književna i društvena pitanja.

61. Međunarodni beogradski sajam biće održan na 30.000 kvadratnih metara izložbenog prostora u halama 1, 1a, 2a, 2ce i 4.

• Hala 1: domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost (isključivo sa sopstvenim izdanjima), prostor za promocije.
• Hala 2a: počasni gost Beogradskog sajma knjiga – Iran, inostrani izlagači, nacionalne prezentacije, izdavači školske i stručne literature.
• Hala 2ce: izdavači koji kao osnovnu delatnost imaju obrazovanje (fakulteti, škole…), izdavači školske i stručne literature, izložbe, Festival stvaralaštva mladih, pres centar, garderoba, prostor za odmor.
• Hala 4: domaći i strani izdavači, državne institucije/ustanove (ministarstva, biblioteke, muzeji…) i izdavači iz oblasti religije i teologije, prodaja knjiga i distributeri.
• Hala 4 galerija: prodaja korišćenih i antikvarnih knjiga.
• Hala 1a: programske sale i izložbe.

Beogradski sajam knjiga

Program Sajma knjiga

Pored predstavljanja autora i tema iz Irana kao zemlje gosta, fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, usmeren je na aktuelne teme proistekle iz domaće izdavačke produkcije i jubileje evropske i srpske istorije i kulture, od Šekspirove i Servantesove 400-godišnjice, 120-godišnjice pojave romana „Hajduk Stanko“ i 100-godišnjice Petra Kočića, do sećanja na godišnjicu osnivanja Jasenovca i početka genocida nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu.

• TEMATSKE TRIBINE – „Šekspir, Servantes i evropska književnost danas“; „Poduhvati: Srbi 1903-1914, Doba kralja Petra“, „Jasenovac u istoriografiji, književnosti i kulturi“; „Srpski roman u domaćem filmu“; „Prevođenje južnoslovenskih književnosti, problemi recepcije“; „Lirska anima (nove srpske pesnikinje)“…
• PISCI U FOKUSU – programi sa inostranim piscima gostima (Zahar Prilepin, Erlend Lu…).
• ARENA OD REČI – tribine polemičkog usmerenja o temama od značaja za knjigu i kulturu danas („Knjiga i angažovanost: poželjne i potisnute teme“, „Čije je naše nasleđe“, „Između nacionalne i kolonijalne kulture“).
• ŠTA JE KNjIGA MENI? – razgovori s poznatima o iskustvu čitanja.
• OBJAVE BAŠTINE – serija programa o aktuelnim izdanjima iz oblasti proučavanja nacionalne istorije i kulture.
• PISCI I KNjIGE – serija dijaloga sa savremenim domaćim piscima o njihovim novim naslovima.
• IZDAVAČKE TAČKE – serija predstavljanja značajnih neprofitnih izdavačkih produkcija iz Srbije i okruženja.

Konferencije

Međunarodna konferencija o kolektivnom ostvarivanju prava nad pisanim i ilustrovanim delima – na skupu učestvuju stručnjaci iz desetak zemalja i važnih međunarodnih organizacija koji će učiniti da Beogradski sajam knjiga i naša Organizacija za ostvarivanje reprografskih prava krajem oktobra postanu internacionalno središte za tematiku autorskog prava književnika, prevodilaca, novinara, izdavača i drugih.

Zemlja počasni gost – Iran

Počasni gost sajma je Islamska Republika Iran.

Na 300 kvadratnih metara izložbenog prostora u centralnom delu hale 2a Iran će predstaviti svoju viševekovnu kulturu i tradiciju – dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika, kao i domete dinamičnog razvoja u kulturi, a posebno u izdavačkoj oblasti.

Inostrani izlagači i gosti

Pored Irana, zemlje počasnog gosta, na sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja.

Literatura različitih inostranih izdavača biće predstavljena i na štandovima distributerskih kuća u hali 4.

Brojni inostrani gosti, pisci, prevodioci i izdavači će na ovogodišnjem Sajmu knjiga učiniti čast organizatorima i ljubiteljima književnosti u Srbiji.

Za sada se može najaviti učešće Zahara Prilepina, Erlenda Lua, Vila Firta, Svejna Menenslanda, Vedrane Rudan, Aleksandra Mekol Smita, Pan Bujukasa, Aleksandre Poter, Milenka Stojičića, Rumjane Ebert, Antona Holcera, Markete Hejkalove i drugih.

Ostali programi

Pored foruma Bibliotekarskog društva Srbije biće organizovani programi za decu i izložbe.

Kao i svake godine, na Sajmu knjiga biće upriličeni kvalitetni programi za najmlađe posetioce. U sali „Janko Veselinović“ (hala 1a), nazvanoj po piscu čuvenog romana „Hajduk Stanko“ od čije je pojave proteklo tačno 120 godina, od sajamskog ponedeljka do sajamske subote, nastupaće najaktuelniji književni autori za decu i mlade: od Laze Lazića i Ljubivoja Ršumovića, Raše Popova i Vladimira Andrića, do Jasminke Petrović i Igora Petrovića, Dejana Aleksića i Branka Stevanovića. Autor dečjeg programa je književnica Gordana Maletić.

U hali 1a biće predstavljena izložba Irana, a u hali 2ce će biti sledeće izložbe:
• „Šekspir i Servantes – 400 godina od smrti“
• Izložba o Petru Kočiću
• Izložba „Jasenovac, anatomija zaborava“
• Izložba u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“
• Izložbe prvih i raritetnih izdanja knjiga: Jaše Tomića, Milana Rakića, Milorada Mitrovića i Petra Kočića
• Digitalno štampani kaligrafski radovi, tipografske azbuke i primeri grafičkog i industrijskog dizajna sa srpskom ćirilicom
• Bibiana – Predstavljanje 20 najlepših knjiga Međunarodne kuće umetnosti za decu iz Slovačke
• Izložba dečjih radova sa konkursa „Dečji sabor Dani ćirilice 2016“

Školski dan na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 27. oktobra 2016. Školski dan namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju poseban sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima kao i njihovim učiteljima i predavačima.

Predstavljanje dela umetnika mlađih od 30 godina iz različitih oblasti stvaralaštva (dramsko, likovno, muzičko, filmsko) koja za predložak imaju knjigu, započet 2015. godine, zahvaljujući izuzetnom prijemu od strane učesnika i publike, biće nastavljeno i na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u hali 2 nivo ce.

Beogradski sajam knjiga

Nagrade

U okviru 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama:
• Izdavač godine
• Izdavački poduhvat godine
• Dečja knjiga godine
• Najlepša knjiga
• Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku
• Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke
• Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip
• nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu i
• Specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Za nagrade konkurišu svi izdavači – učesnici Sajma knjiga iz Srbije (osim kada je u pitanju nagrada za izdavača iz dijaspore), automatski samim učešćem na manifestaciji.

Radno vreme

Radno vreme 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga:
• 23. 10. (nedelja), 28.10. (petak), 29.10. (subota) i 30. 10. (nedelja) – od 10.00 do 21.00.
• 24. 10. (ponedeljak), 25.10. (utorak), 26.10. (sreda) i 27.10. (četvrtak) – od 10.00 do 20.00.

Ulaznice

Cene ulaznica na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga:
• pojedinačna ulaznica je 250 RSD
• ulaznica za grupne posete je 150 RSD.

Istovremeno na Beogradskom sajmu

Počev od 26. zaključno sa 30. oktobrom na Beogradskom sajmu će se održati i:
• 47. Međunarodni sajam opreme i sredstava za savremenu nastavu „Učila“ 2be i 3a
• Sajam obrazovanja „Zvonce“ – hale 2be i 3a
• Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market“ – hala 3.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.

2 komentari

  1. Da li postoji organizovani prevoz iz Nisa?

  2. Pozdrav! Ako i postoji, to organizuje neko iz NiÅ¡a… Nažalost, nismo uspeli da saznamo…