Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » DOB: Besplatan džez matine subotom
Subotom u septembru i prvog dana oktobra - Džez za dž
Subotom u septembru i prvog dana oktobra - Džez za dž

DOB: Besplatan džez matine subotom

Besplatni koncerti subotom od 13 časova, u serijalu Džez za dž, upoznaju publiku sa predstavnicima savremene beogradske džez scene – bend House of Jade sviraće 10. septembra, na Zidiću, odnosno Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine.

Ukoliko vreme bude loše koncert će biti održan u Klubu Doma omladine.Za dž

Bend House of Jade nastao je 2015. godine, udruživanjem četvoro mladih muzičara sa beogradske scene. Kvartet je okupljen sa željom da se stavi akcenat na izvođenje džez muzike šezdesetih godina, kompozicija poznatih izvođača tog perioda, kao što su Wayne Shorter, Herbie Hancock, Joe Henderson…

Sastav čine: Ivan Radivojević, truba, profesor džez trube u muzičkoj školi “Stanković” u Beogradu; Andreja Hristić, klavir, profesor džez klavira u muzičkoj školi “Josif Marinković” u Vršcu; Boris Šainović, kontrabas, student džez kontrabasa na Fakultetu Muzičkih Umetnosti u Beogradu i Nikola Banović, bubnjevi, student džez bubnjeva na Fakultetu Muzičkih Umetnosti u Beogradu.

Serija besplatnih koncerata pod nazivom Džez za dž pokrenuta je 2013. godine, sa ciljem da se skrene pažnja na Beogradski džez festival (ove godine se održava od 26. do 30. oktobra), pruži podrška domaćoj džez sceni, neguje dobar muzički ukus i formira nova džez publika, posebno među mladima.

Program Džez za dž svake godine predstavlja neke od najvećih novih talenata na domaćoj sceni. Do sada su u Domu omladine nastupali Maks Kočetov Kvartet, Eyot, Luka Ignjatović Kvartet, Milan Petrović Kvartet, Majamisty Trio, Fish in Oil, Katarina Kačunković Trio, Stoiks, Loud Gretches, učenici džez odseka SMŠ “Stanković” i drugi – uglavnom se radilo o premijernim solo koncertima pomenutih umetnika. Skoro svi su kasnije postali poznati širom zemlje, a neki od njih su u međuvremenu napravili međunarodne karijere vredne pažnje.

Džez za dž – program

House Of Jade, 10. septembar
Quantum Field, 17. septembar
Džez sastav Katarine Kočetove, 24. septembar
Miloš Čolović trio, 1. oktobar (13.00)

Trio čine Vladan Veljković – klavir, Miloš Čolović – kontrabas i Nikola Radojičić – bubnjevi.
Glavna inspiracija za ovaj bend je Bill Evans Trio, a veliki uticaj predstavlja i blue note scena 60ih godina, pre svega Wayne Shorter. Repertoar čine Miloševe kompozicije, džez standardi u Evansovim aranžmanima i džez kompozicije iz 50ih i 60ih godina.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković