Naslovna » Izlasci » Festivali » FRKA u Mikser House-u
Kal
Kal

FRKA u Mikser House-u

Festival romske kulture i aktivizma – FRKA biće održan u Mikser House-u, 30. septembra i 1. oktobra.

Gosti festivala su Zoran Kesić, Sergej Trifunović, Marko Šelić Marčelo i Slobodan Boda Ninković. Oni će u okviru muzičkog programa prvog festivalskog dana romske pesme pevati na nastupu grupe KAL koji počinje u 22.00. KAL je urbani romski bend iz Beograda. Od osnivanja, 2006. godine bend je kreirao muzički stil koji je spoj tradicionalne balkanske romske muzike i roka. Zapadni kritičari su ga nazvali „Rock’n’Roma“. Bend je nastupao na najznačajnijim domaćim, evropskim i svetskim festivalima.

Prve festivalske večeri nastupa i GRUBB (od 21.00). Gypsy Roma Urban Balkan Beats je fondacija koja podstiče redovno školovanje oko 700 romske dece mlađe od 18 godina. Originalno povezivanje obrazovanja i izvođačkih umetnosti, inspirisalo je nastanak GRUBB mjuzikla koji je rezultat saradnje mladih Roma i međunarodnih umetnika i prestavlja svojevrstan spoj savremenog hip hopa i tradicionalne romske muzike. Nastupima na džez festivalu u Montrealu, turnejom u Kanadi i Holandiji predstavili su se međunarodnoj publici, a često su gosti i na domaćim festivalima.

U subotu, 1. oktobra od 21.00 na večeri pod nazivom „Dame pevaju romski bluz“ nastupiće Very Naiss bend, a romske pesme će pevati Bilja Krstić, Ana Stanić i Bojana Stamenov. Very Naiss bend je osnovan 2015. godine. Čine ga niški muzičari različitih generacija, različitih muzičkih afiniteta ujedinjeni u želji da donesu novi zvuk na muzičku scenu Srbije. Bend kombinuje tradicionalnu balkansku muziku sa bluzom, fankom, rokom, džezom.

FRKA je prilika da se široj javnosti predstavi romska kultura kao najprepoznatljiviji proizvod ove nacije u cilju smanjenja predrasuda i unapređenja položaja Roma u Srbiji. Dvodnevni program će otvoriti mnoge teme vezane za ljudska prava Roma i izazove u kontekstu planova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, pravu stanovanja, inkluzivnom obrazovanju, zapošljavanju, rodnoj ravnopravnosti.

Dnevni program festivala uključuje i projekcije nekoliko filmova, među kojima se ističu igrano ostvarenje „Papuša“ (iz Poljske), kao i rumunski dokumentarni film „Naša škola“ koji govori o naporima da se iskoreni segregacija u jednoj seoskoj školi.

Festival romske kulture i aktivizma organizuje Romski kulturni centar u saradnji sa Kancelarijom visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) i Centrom za proizvodnju znanja i veština.

Ulaz na sve programe je besplatan. (danubeogradu.rs)

FRKA – program

Petak, 30. septembar
12:00-13:00… Uvodno izlaganje: Romi i poglavlje 23
Položaj Roma u Srbiji, kao i u drugim delovima Evrope, je prepoznat kao pitanje od najvećeg prioriteta u obasti zaštite ljudskih prava. Nadležna tela Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope redovno pozivaju na akciju radi poboljšanja položaja Roma u Srbiji. Nova Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2016-2025., usvojena u martu 2016. godine, predstavlja važan korak napred jer sadrži niz ključnih mera koje će biti preduzete u narednom periodu. Trenutni podaci o položaju Roma u ključnim sektorima ukazuju na to da politike koje se trenutno primenjuju nemaju vidljiv uticaj na promenu teškog položaja Roma u praksi i da postoje brojne prepreke koje sprečavaju efektivno uključivanje Roma. Kako je navedeno u nastavku teksta, sada su stvorene prilike za promene društvenog konteksta, pod uslovom da se ozbiljna pažnja posveti: (1) udvostručavanju napora za uvođenje inkluzivnog obrazovanja, i to po hitnom postupku, u cilju izmeštanja dece iz ustanova za specijalno obrazovanje i desegregacije osnovnog obrazovanja; (2) unapređenju politike i reformi u oblasti zapošljavanja, kao na primer davanje stvarnih ovlašćenja Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i/ili nekom drugom organu nadležnom za poslove rada, da zahtevaju od poslodavaca da uvažava načelo diverziteta pri zapošljavanju, kao i značajnom poboljšanju okvira za pružanje podrške malim preduzećima i malim poljoprivrednim gazdinstvima u vlasništvu veoma isključenih Roma; (3) unapređenju okvira za realizaciju prava na stanovanje, između ostalog i u kontekstu novog zakona o stanovanju; (4) uklanjanju prepreka za integraciju interno raseljenih Roma sa Kosova kao i Roma povratnika iz zapadne Evrope; (5) kao i da se posveti znatno veća pažnja situaciji romskih žena i devojčica. Uvodno izlaganje biće prilika da se utvrde vizije za uključivanje Roma u kontekstu planova i ambicija Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji.

13:00-14:30 Panel diskusija: Mogućnosti i izazovi u realizaciji prava Roma na stanovanje i akcija u toj oblasti
Projekcija: Kratak film OHCHR-a o romskom naselju Grmeč
U svom izveštaju podnetom u martu mesecu 2016. godine Savetu UN za ljudska prava o poseti Srbiji 2015. godine, specijalna izvestiteljka za pravo na adekvatno stanovanje posvetila je veliku pažnju „licima koja žive u neformalnim naseljima, posebno Romima“: „Širom Srbije navodno postoji 583 neformalnih romskih naselja, različitih veličina. Mnogi Romi, Aškalije i Egipćani koji žive u naseljima poreklom su iz Srbije; drugi su interno raseljena lica sa Kosova ili iz bivše Jugoslavije. Životni uslovi u naseljima su često neadekvatni, praktično bez ikavih komunalija ili infrastrukture kao što su električna energija, pijaća voda iz vodovoda, kanalizacija ili redovno odnošenje smeća. U drugim slučajevima, ostale osnovne usluge kao što su hitna pomoć ili javni prevoz nisu dostupne. Mnogi nemaju pristup zapošljavanju, školama i medicinskim centrima. Neka naselja koja je specijalna izvestiteljka posetila bila su puna glodara; u drugima, deca nisu imala gde da se igraju osim na gomilama đubreta, na polomljenom staklu, u potpunoj prljavštini. Ovakvim uslovima se krši pravo na adekvatno stanovanje“…

15:00-18:00 Projekcija filma: „Naša škola“ (Our School, 2011)
Interaktivna rasprava o filmu „Naša škola“
Obrazovanje Roma u Srbiji i dalje je na nezadovoljavajućem nivou. U specijalnim školama, 18% dece koja pohađaju specijalnu nastavu su iz romskih porodica – što predstavlja dramatično nesrazmeran
broj u odnosu na veličinu ove etničke grupe… Segregacija je takođe jasno prisutna u redovnim obrazovnim ustanovama, posebno u urbanim sredinama, gde postoji praksa da se Romi šalju u tačno određene osnovne škole iz kojih izlaze nedovoljno obučeni i loše pripremljeni za bilo kakvo dalje školovanje osim za najprostija zanimanja…

Muzički program
21:00-22:00 – GRUBB
22:00-23:30 – KAL i gosti iznenađenja

Likovni program
Live act – autor: Zoran Tairović
Izložba fotografija – autorka: Natalia Salnikova

Subota, 1. oktobar
Lokacija: Mikser House
12:00-13:30 Panel diskusija: Zapošljavanje: Prevazilaženje problema sistemske isključenosti
13:40-16:50 Projekcija filma: „Papuša“ (Papusza, 2013)
Panel Diskusija: Prava romskih žena i devojčica
17:00-18:30 Konsultativna sednica: Kratko upoznavanje sa mehanizmom za praćenje i izveštavanje o postupanju po preporukama međunarodnih tela za zaštitu ljudskih prava u Srbiji

Muzički program
21:00-22:30 – Dame pevaju romski bluz
Very Naiss bend i Bilja Krstić, Ana Stanić i Bojana Stamenov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.