Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Muzej istorije Jugoslavije – dve decenije
Muzej istorije Jugoslavije - dve decenije

Muzej istorije Jugoslavije – dve decenije

I pored svega veoma popularan u Srbiji i regionu, Muzej istorije Jugoslavije ove godine proslavlja dvadeset godina rada.

Tim povodom direktorka Muzeja mr Neda Knežević podsetila nas je zašto MIJ postoji, zašto posetioci rado dolaze u Botićevu 6, zašto je ovaj muzej veoma važan za sve nas…

Kultura sećanja

Živimo u svetu koji nikada u istoriji nije bio toliko zanet svojom svakidašnjicom. Pred njim se budućnost samo nazire.

Mi smo Muzej istorije Jugoslavije i po osnovnoj muzejskoj definiciji živimo u sva tri vremena – čuvamo predmete iz prošlosti, istraživanjem i izlaganjem istorijskih predmeta i umetničkih dela tumačimo kulturnu baštinu današnjim generacijama i prikupljamo i proširujemo svoje kolekcije za buduće generacije.

Svojim radom nastavljamo tradiciju ustanova: Muzeja 25. maj, Memorijalnog centra Josip Broz Tito i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, čijim smo spajanjem nastali kao Muzej istorije Jugoslavije, 1996. godine. Republika Srbija kao osnivač, svojom odlukom 2007. godine potvrdila je naše postojanje i nastavila da nas podržava. Posle sedamnaest godina, proglašeni smo i Ustanovom kulture od nacionalnog značaja, 2013. godine.

Kroz svoje programe i aktivnosti podstičemo društveno pamćenje i kulturu sećanja vezanu za razvoj jugoslovenske ideje, od nastanka države Jugoslavije kao kraljevine, do njenog nestanka, početkom devedesetih godina.

Zbog specifičnosti muzejskog fonda, naglasak je uglavnom bio na socijalističkoj Jugoslaviji i njenoj unutrašnjoj i spoljnoj politici – od radničkog samoupravljanja, do nesvrstanosti. Kroz istraživanja i savremene načine prezentacije nasleđa osvetljavamo različite kulturno-istorijske fenomene, kao i naučno-tehnički razvitak države Jugoslavije.

Muzej istorije Jugoslavije: vizija i misija

Naša vizija je da kao otvorena institucija međunarodnog značaja, savremenom interpretacijom prošlosti podstičemo različite aktere da aktivno sagledavaju sadašnjost.

Misija nam je da budemo mesto otvorenog dijaloga, da razmenjujemo znanja i iskustva o društvenim i kulturnim pojavama 20. veka sa svim ustanovama, organizacijama i pojedincima zainteresovanim za pitanja jugoslovenskog nasleđa i jugoslovenske prošlosti.

Inovativnim pristupom jedinstvenim zbirkama i sačuvanim svedočanstvima o Jugoslaviji, posetiocima nudimo autentične uvide, saznanja i doživljaje, kroz izlagačke, edukativne i interaktivne programe.

Ove godine obeležavamo dvadeset godina postojanja i uspešnog rada.

Zajedno vas pozivamo da čuvamo sećanja na jugoslovensko nasleđe i negujemo kulturu sećanja na različite aspekte prošlosti.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.