Naslovna » BG servis » Rekonstrukcija Kosančićevog venca

Rekonstrukcija Kosančićevog venca

Kao deo šireg projekta uređenja centra Beograda počela je rekonstrukcija Kosančićevog venca.

Početak rekonstrukcije kaldrme na Kosančićevom vencu predstavlja nastavak realizacije projekta IME (Identitet, mobilnost i ekologija) koji predviđa da se, između ostalog, centar grada pretvori u pešačku zonu.

Radovi na Kosančićevom vencu u naredna četiri meseca uključiće potpunu rekonstrukciju kaldrme, kao i svih nadzemnih i podzemnih instalacija, kao i izmeštanje onih kojima tu nije mesto.

U prvoj fazi biće uređeno osam, a kasnije 33 fasade, koje će pratiti i adekvatna led-rasveta.

Na uglu Kralja Petra počeće izgradnja Gradske galerije, koja će sa nekoliko podzemnih tunela biti povezana sa Karađorđevom ulicom, kao jedna od veza sa tim delom grada sa Savskim šetalištem.

Ostaci nekadašnje Narodne biblioteke biće konzervirani i sa nekoliko pasarela biće na usluzi posetiocima, koje će pratiti i adekvatne informativne table o tom značajnom objektu.

Posle rekosntrukcije Kosančićevog venca saobraćaj u tom delu grada biće drugačije regulisan. Predviđeno je da stanovnici tog dela grada i dalje imaju prilaz toj kulturno-istorijskoj zoni, dok će ostali morati da se parkiraju u okolnim ulicama.

Izgradnjom garaže na Kosančićevom vencu, koja je predviđena da se gradi ispod Spomenika nesvrstanima kod Brankovog mosta, taj deo grada će biti potpuno prepušten pešacima.

U petak se raspisuje javna nabavka za obnavljanje svih fasada. Radovi bi trebalo da počnu krajem novembra, posle četiri decenije.

Inače, kaldrma na Kosančićevom vencu je, pored one u Skadarliji i Zemunu, jedina preostala iz starih vremena.

Gradske vlasti najavljuju da će ovde biti uređene zelene površine i igrališta za decu.

Radovi i u okolini Kosančića

U narednih nekoliko meseci počeće radovi na osvetljavanju šetališta, zidina i objekata na Kalemegdanu koji gravitiriju prema Knez Mihailovoj, ali u perspektivi i Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja.

Za dvadesetak dana počinje i izgradnja pešačke zone i na Obilićevom vencu.

Taj deo grada će biti popločan do Carice Milice istim kamenom kao i Knez Mihailova ulica, odnosno Ulica Vuka Karadžića i Zmaj Jovina, koja je završena pre nekoliko dana.

Nova pešačka zona na Obilićevom vencu će dobiti 50 novih stabala, a ulaz u garažu za parkiranje biće iz Maršala Birjuzova, koja će takođe biti rekonstruisana. I Sremska ulica biće zona samo za pešake.

Konačni cilj ovog projekta je da pešačka zona ima dominantne četiri funkcionalne celine. Od kulturne u Vasinoj ulici, preko trgovačke u Knez Mihailovoj, do ugostiteljskog dela na Obilićevom i Topličinom vencu, pa do istorijske celine na Kosančićevom vencu u kojima će pešaći i biciklisti imati prioritet.

U planu je da se po završetku osnove velike kule „Beograda na vodi“ promenada spoji sa Adom Ciganlijom. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.

Jedan komentar

  1. Da li fasada zgrade u katadjordjevoj ulici br 17-19 koja potpada pod celinu kosancicevog venca ce takodje biti renovirana?