Naslovna » BG svaštara » Književnost » Tri nagrade za Jasminku Petrović
Jasminka Petrović
Jasminka Petrović

Tri nagrade za Jasminku Petrović

Za knjigu „Leto kada sam naučila da letim“ u izdanju Kreativnog centra Jasminka Petrović dobila je tri nagrade u septembru.

Nagrada Neven

Organizacija Prijatelji dece Srbije dodelila je nagradu Neven za 2015. godinu Jasminki Petrović za pomenutu knjigu kao najboljem delu iz oblasti beletristike.

Žiri u sastavu Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet saopštio je da je „izbor teme, način obrade, specifičan ugao posmatranja, precizno usklađen s uzrasnim identitetom glavne junakinje“. U obrazloženju dalje piše:
„Odbacivanje premise da su tinejdžeri još isuviše nezreli da bi kritički adekvatno mogli da pristupe teškim temama – čine roman Jasminke Petrović višestruko privlačnim delom… Ono što u ovom romanu posebno zavređuje pažnju jeste to što autorka govoreći o delikatnim temama uspeva da izbegne stereotipe i uočljivu pedagogizaciju. U ‘Letu’ nema ulepšavanja stvarnosti, a o problemima se govori direktno, bez uvijanja i pedagoškog moralisanja…“

Tradicionalna nagrada Neven biće dodeljena 6. oktobra (13.00), u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Nagrada se tradicionalno dodeljuje u toku Dečje nedelje.Jasminka Petrović - Leto kad sam naučila da letim

Nagrada dečje kritike

Na ovogodišnjem 20. konkursu za Nagradu dečje kritike knjiga „Leto kada sam naučila da letim“ Jasminke Petrović osvojila je prvu nagradu i postala dobitnik Dositejevog pera za 2015. godinu u kategoriji knjiga za stariji uzrast.

U dečjem žiriju ove godine bilo je 72 učenika beogradskih osnovnih škola sa opština Zemun i Voždovac.

Nagrada će biti dodeljena u toku Dečje nedelje, 7. oktobra (12.00) u prostorijama Udruženja književnika Srbije (Francuska 7).

Nagrada Srebrno Gašino pero

Po odluci Saveta jubilarnog 28. međunarodnog festivala humora za decu nagrada Srebrno Gašino pero za najduhovitije literarno ostvarenje za decu objavljeno u 2015. godini pripala je Jasminki Petrović za knjigu „Leto kada sam naučila da letim“ u izdanju Kreativnog centra.

Nagrada za dečje pisce Gašino pero ustanovljena je 1998. godine na Međunarodnom festivalu humora za decu koji organizuje biblioteka u Lazarevcu. Nagrada je dodeljena 21. septembra, u Biblioteci Dimitrije Tucović u Lazarevcu.

Više o knjizi „Leto kada sam naučila da letim“ pročitajte OVDE.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.