Naslovna » Izlasci » Akcije » 72. godine od oslobođenja Beograda u II svetskom ratu

72. godine od oslobođenja Beograda u II svetskom ratu

Gradske vlasti najavile su program svečanosti povodom oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobra.

Prvi put od kada se obeležava Dan oslobođenja Beograda biće održan memorijalni defile na ulicama grada u kome će učestvovati borci koji su učestvovali u „Beogradskoj operaciji“ 1944. godine.

Memorijalni defile zakazan je za četvrtak, 20. oktobra od 12.00, i kretaće se od „Londona“ do Palate „Albanija“. Na trasi defilea biće postavljeno pet punktova, na kojima će glumci rekonstruisati neke od situacija u kojim se vojska i građanstvo našlo 20. oktobra 1944. godine.

U defileu od „Londona“ do Palate „Albanija“ učestvovaće i predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i gradska organizacija SUBNOR-a. Defile će trajati do 14.00.

Predstavnici Vlade Republike Srbije i Grada Beograda otkriće u 15.00 ploče sa imenima ulica u Beogradu koje su dobile ime po sovjetskim komandantima koji su komandovali jednicima Crvene armije koje su učestvovale u oslobađanju Beograda. Na Novom Beogradu bivša ulica Goce Delčeva postaje bulevar maršala Tolbuhina a bivša Pohorska ulica će nositi ime ulica generala Ždanova.

Nastavak programa zakazan je za 16.30 na platou ispred Skupštine grada Beograda, a ne na Trgu republike, kako je ranije planirano, gde će biti rekonstruisana velika bitka za Beograd i u Knez Mihajlovoj ulici. Ispred Skupštine grada biće izloženo oružje koje su koristili pripadnici Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije u borbama za oslobađanje Beograda a biće priređena i izložba fotografija iz oktobra 1944. godine.

Svečana akademija povodom oslobođenja Beograda biće održana u Narodnom pozorištu u Beogradu, od 20.00. Akademiji će prisustvovati predstavnici Vlade Republike Srbije, Narodne skupštine Republike Srbije, grada Beograda, diplomatski kor, predstavnici boračkih organizacija, predstavnici verskih zajednica kao i javnog, kulturnog i društvenog života.

Protestni koncert na Trgu republike

Istog dana inicijativa Ne da(vi)mo Beograd održaće protestni koncert na Trgu republike. Više pročitajte OVDE.

Saobraćaj za vreme defilea

Tokom održavanja memorijalnog defilea sutra će za saobraćaj od 9.00 do 16.00 biti zatvorene ulice Kralja Milana, Terazije i Kolarčeva.

Zbog obustavljanja saobraćaja, biće izmenjen režim rada linija javnog gradskog prevoza, tako da će trolejbusi saobraćati skraćenim trasama Trg Slavija – periferni terminusi kao lokalne linije 19L, 21L, 22L i 29L, dok će autobusi sa linija 24, 26, 37 i 44 saobraćati, u oba smera na sledeći način: Trg republike – Makedonska – Dečanska – Bulevar kralja Aleksandra i dalje redovnim trasama. Autobusi sa linije 37 i 44 u smeru ka periferiji koristiće stajalište „Trg republike“ (sa linijama 24 i 26).

Autobusi sa linije 27 će, u smeru ka Trgu republike saobraćati Bulevarom kralja Aleksandra, Dečanskom i Makedonskom do Trga republike, a oni sa linije 31 će, u oba smera, saobraćati trasom: Studentski trg – Trg republike – Makedonska – Dečanska – Bulevar kralja Aleksandra – Kneza Miloša – Nemanjina – Slavija i dalje redovnim trasama.

Na izmenjenim delovima trasa vozila će koristiti sva postojeća stajališta.

Crvena Palata „Albanija“

Dekorativno osvetljenje Palate „Albanija“ biće crvene boje od 19. oktobra do ranih jutarnjih sati 21. oktobra.

Svi koji budu šetali i prolazili Terazijama imaće jedinstvenu priliku da jedan od simbola prestonice vide u potpuno drugačijem izdanju. Beogradska stara dama ove godine biće „ogrnuta“ crvenom bojom. Novi sjaj i svetlo nekoliko dana krasilo je ovu palatu i pre dve godine povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda. Ali tada je bila u bojama srpske i ruske zastave.

Palata „Albanija“ ima 13 nadzemnih i četiri podzemna sprata i visoka je 53 metra. Gradnja je počela 16. jula 1938. i trajala do 20. oktobra 1939. godine. Ime je dobila po kafani iz 19. veka na čijim je temeljima sagrađena. Za vreme Drugog svetskog rata u dnu ovog prvog beogradskog oblakodera bio je bunker u koji su se za vreme savezničkog bombardovanja sklanjali visoki oficiri Rajha. U borbama za oslobođenje grada, Sovjeti i partizani su posle nekoliko sati neutralisali Nemce u objektu, a onda je na vrh palate Mladen Petrović postavio zastavu Jugoslavije i simbolički potvrdio pobedu nad okupatorom.

Akademski ansambl Nacionalne garde Rusije u Sava centru

Akademski ansambl pesama i igara Nacionalne garde Ruske Federacije će izvesti spektakularan koncert 20. oktobra u Sava centru povodom Dana oslobođenja Beograda od fašističke okupacije.

Najpopoularniji i obožavani Ruski pevač Josif Kobzon će biti specijalni gost na koncertu koji je deo slavlјa koji obeležava 72. godišnjicu oslobođenja Beograda združenom akcijom Sovjetske vojske i partizanskih trupa. Nјegovo ime je upisano u Ginisovu knjigu rekorda kao najnagrađivaniji Ruski umetnik. Pre nekoliko godina Sovjetski astronomi su čak nazvali jednu novooktrivenu planetu njegovim imenom.

Cene ulaznica su 1000, 1500, 2000 i 2500 RSD.

Tragom oslobodilaca Beograda u subotu

Tradicionalni marš „Tragom oslobodilaca Beograda“, koji se realizuje u okviru godišnjeg programa Sekretarijata za sport i omladinu, a povodom proslave 72. godišice oslobođenja Beograda, održaće se u subotu, 22. oktobra.

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 9.30 na platou Spomen-parka „Jajinci“, gde će biti položen venac žrtvama fašizma, a odatle će u 10.00 izviđači Beograda krenuti na svoj marš do Groblja oslobodilaca Beograda, gde će se obaviti svečano zatvaranje ove manifestacije.

Organizator je Savez izviđača Beograda. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.