Naslovna » Izlasci » Muzika » Clubbing » Apgrade: Agoria i Fabio Florido

Apgrade: Agoria i Fabio Florido

U petak, 16. decembra od 22.00, u Depou gostuju Agoria i Fabio Florido u okviru još jednog Apgrade događaja.

Jedna od najbitnijih figura evropske scene, Agoria, premijerno će nastupiti u Srbiji. Posle višegodišnjeg čekanja, konačno ćemo slušati i jednog od najboljih ambasadora Francuske scene posle Laurenta Garniera, o čemu svedoče i brojne nagrade za najboljeg nacionalnog di-džeja, te kapitalna izdanja za prestižne etikete Kompakt, Hotflush i Innervisions. Njegov CD „At the Controls“ smatra se remek-delom elektronske muzike, a Resident Advisor ga je nazvao i „miksom koji definiše jednu eru“.

Iste noći nastupiće i Fabio Florido, virtuozni štićenik Ričija Hawtina, u svojevrsnom nastavku priče za one koji se dobro sećaju njegovog završnog seta sa prošlogodišnjeg Apgrade vikenda i Minus večeri.

Sebastien Devaud ljubav prema muzici stiče veoma rano uz oca kolekcionara ploča i majku opersku divu, dok prvi kontakt sa detroitskim tehnom ima već sa 12 godina kada kupuje ploču „Big Fun“ od kultne grupe Kevina Saundersona – Inner City. Umetničko ime je izvedenica od reči agora, javnih mesta okupljanja u antičkoj Grčkoj, ujedno i naziva prvih žurki koje organizovao.

Agoria važi za jednog od najuticanijih osoba na francuskoj muzičkoj sceni, a jedan je od osnivača famoznog festivala Les Nuits Sonores i svetski priznate izdavačke kuće InFine, platforme za umetnike van svog vremena kao što su Carl Craig, Seth Troxler, Oxia ili Francesco Tristano. Stubovi njegove izuzetno bogate diskografije su četiri studijska albuma: „Blossom“, „The Green Armchair“, „Imparmenece“ i „Go Fast“ komponovan kao muzika za istoimeni film legendarnog režisera Luka Besona, dok je njegov „Scala EP” na prestižnoj Innervisions etiketi postao apsolutni globalni hit.

Apgrade: Fabio Florido

Njegova širina dodatno se ogleda i u izdanjima kao što su „Les Violins Ivres“, „Baboul Hair Cutting“, „Panta Rei“, „Europa“ ili „Speechless“, a univerzalnost njegove muzike ogleda se u setovima veoma međusobno različitih izvođača kao što su npr. Carl Cox, Dixon, Laurent Garnier, Carl Craig, Solomun, Gesaffelsetin ili Efdemin. Dužnost remiksovanja shvata jako ozbiljno, što se može čuti u njegovim verzijama traka „Crystalised” Martine Topley-Bird i Marka Lanegana, kao i Mobyjevog „Almost Home”, dok je jedan od odgovornih za osvežavanje karijera Neneh Cherry i Petera Murphya.

Prekaljeni poznavalac miksa pokazao je svoje umeće u više navrata kroz Balance i Fabric kompilacije, dok je njegov „At the Controls“ dobio savršenu ocenu kod cenjenih Resident Advisor kritičara sa naznakom „jedan od najboljih miks albuma decenije”.

Ono što je najinteresantnije kod ovog revolucionarnog miksa je do tada neviđeni i odvažni spoj bisera muzičkog izdavaštva kao što su tema filma „Mullholand Drive“ i „Experimento” koji je potpisao Carl Craig, mešavina orkestarske kompozicije Raymond Scotta i minimala Onur Ozera, kao i kombinacija pesme Aphrodite’s Child „Loud Loud Loud” i semplova iz opusa grupe LCD Soundsystem. Agoria godinama ima veoma intenzivne turneje i njegov kalendar beleži nastupe od Tokija do Brazila, a pored vodećih festivala, na listi klubova nalaze se Berghain/Panorama Bar, Sub Club, Womb, Warung, Amnesia ili DC10 na Ibici, gde je ovog leta bio jedan od rezidenata Circoloco žurki, ali i redovan gost Mosaic i Ellum žurki Macea Plexa.

Pošto se preselio na Ibicu 2013. godine, Fabio Florido je počeo da živi svoj san. Izdanja za Selected Records, The Triangle i Beat Therapy su mu pomogla da dobije potrebnu podršku istaknutih figura elektronske plesne scene (Dubfire, Luigi Madonna, Sasha Carasi), kako bi u jednom trenutku dobio potrebno priznanje od Richie Hawtina u obliku mentorstva i rezidenture na Enter.Space žurkama, te izdanja „be yOu” za kultni Minus. Awakenings, Sonus, Tomorrowland, EXIT, Sonar, Cocorico, Ambasada Gavioli, Cacao Beach i Barraca su samo neka od mesta koje je Fabio od tada posetio svojom muzikom, a mnoga ga tek očekuju.

Cena ulaznice za ovaj Apgrade događaj je 790 RSD (Gigstix i Eventim). (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.