Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Arhipelag na 61. Beogradskom sajmu knjiga
Arhipelag na 61. Beogradskom sajmu knjiga

Arhipelag na 61. Beogradskom sajmu knjiga

Izdavačka kuća Arhipelag je u ovoj godini, između dva Beogradska sajma knjiga, objavila pedeset tri nova i obnovljena izdanja.

Pokrenuta je nova edicija „Čitanje Evrope“, organizovano novo izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti, ali i gostovanja i srpske turneje nekoliko velikih svetskih pisaca među kojima su i Klaudio Magris i David Grosman.Arhipelag na 61. Beogradskom sajmu knjiga

Arhipelag je u ovoj godini objavio knjige nekih od najznačajnijih savremenih svetskih pisaca. Posle novog izdanja remek-dela Davida Grosmana „Vidi pod: Ljubav“, Arhipelag će premijerno predstaviti na Sajmu knjiga novi roman velike ruske književnice Ljudmile Ulicke „Zeleni šator“, roman novog Harmsa ruske književnosti Alekseja Slapovskog „Ja nisam ja“ o krizi identiteta u društvima u tranziciji, kao i izvrstan roman norveškog pisca Eugena Šuljgina „S nekog drugog sveta“ u kom pisac govori o savremenom Istanbulu kao gradu priča i o savremenoj Turskoj kao složenom, podeljenom i uzbudljivom društvu izukrštanom mrežom najrazličitijih sukoba, interesa i sporova.

Eugen Šuljgin će biti gost Arhipelaga na Beogradskom sajmu knjiga i to će biti prilika za razgovor srpskih čitalaca sa ovim piscem povodom njegovog nesvakidašnje uzbudljivog romana koji mnogo duguje i činjenici da je sam Šuljgin petnaestak godina živeo u Istanbulu.

Pred čitaocima će se naći i nove knjige u ediciji „Sto slovenskih romana“, među kojima su romani slovenačkih pisaca Ferija Lainščeka i Vlada Žabota, roman makedonskog pisca Petreta Andreevskog i roman slovačkog pisca Dušana Kužela.

Ovoga puta o…

Arhipelag nastavlja da neguje priču kao žanr koji je neuporedivo značajniji u književnosti nego što je prisutan na javnoj sceni. Nova knjiga priča Jelene Lengold „Raščarani svet“ predstavlja čitav književni događaj, dok će u novim izdanjima prevođenih i nagrađivanih knjiga priča Mihajla Pantića „Ovoga puta o bolu“ i „Novobeogradske priče“ čitaoci pronaći antologijske trenutke savremene pripovetke.

Majstorski napisane, raznovrsne i kritički intonirane priče u novoj knjizi Ratka Dangubića „Toliko toga“ je tamo govore o svakodnevici, krizi, aktuelnim izazovima, nedavnim iskustvima istorije, evropskim gradovima i srpskoj tranziciji.Arhipelag na 61. Beogradskom sajmu knjiga

Posebna izazov za čitaoce predstavlja knjiga „Priče o Danilu Kišu“ koju je priredio pisac Milenko Stojičić. U ovoj knjizi nalaze se najbolje priče napisane o Danilu Kišu u proteklih trideset godina u srpskoj i eks-jugoslovenskoj književnosti. Priče tridesetak pisaca u ovoj knjizi predstavljaju dragoceno svedočanstvu o Danilu Kišu, njegovoj književnosti i njegovom vremenu, ali i svedočanstvo o Danilu Kišu kao živoj tradiciji moderne književnosti.

Još nekoliko domaćih izdanja

U ovoj godini Arhipelag objavljuje i nekoliko značajnih savremenih domaćih romana. Pored romana Veselina Markovića „Mi, različiti“, koji je jedan od najznačajnijih romana novije srpske književnosti, i istorijskog romana Nikole Moravčevića „Marko Mrnjavčević“, Arhipelag će premijerno predstaviti na Sajmu knjiga roman Darka Tuševljakovića „Jaz“, posvećen ličnim i porodičnim dramama i lomovima u životu mladih ljudi u Srbiji od devedesetih do danas, i roman Milana Pece Nikolića „Kulturan svet“ koji je duhovita, ironična, crno-humorna i katarzična slika bombardovanja 1999. godine.

Arhipelag je pokrenuo novu ediciju „Čitanje Evrope“. Ova edicija, koja će premijerno biti predstavljena na Sajmu knjiga, približavaće čitaocima antologijske izbore savremene evropske proze.

„Čitanje Italije“je prva knjiga u ovoj ediciji i ona donosi izbor iz nove proze nekih od najznačajnijih savremenih italijanskih pisaca, među kojima su Elena Ferante, Ticijano Skarpa, Antonio Penaki, Nikola Gardini ili Marko Balcano.

Knjiga Čarlsa Simića „Tamo gde počinje zabava“ jeste reprezentativni izbor najznačajnijih piščevih eseja: od poetike do eseja o velikim srpskim i svetskim pesnicima, od autobiografije do kritičke slike savremene Amerike.Arhipelag na 61. Beogradskom sajmu knjiga

Nova knjiga aforizama Aleksandra Baljka „Zidovi na horizontu“ donosi više od 2.700 aforizama u kojima se slika politika, društvo, mentalitet, karakter, kultura, čime nastaje uzbudljiva hronika savremenog sveta.

Poezija, studija, istorija…

Arhipelag je jedan od retkih domaćih izdavača koji objavljuju poeziju. Ove godine Arhipelag objavljuje pet knjiga poezije domaćih i stranih pesnika.

Pored novih knjiga pesama Lasla Blaškovića i Bećira Vukovića, tu su i knjige izraelskog pesnika Amira Ora, makedonskog pesnika Slava Đorđa Dimoskog i slovenačko-tršćanskog pesnika Marka Kravosa.

Čitaoce će posebno zanimati studija Nikole Moravčevića „Srpske vlastelinke“ posvećena velikim državnicama i diplomatkinjama u Srbiji krajem XIV i u prvoj polovini XV veka: kneginji Milici, Mari Lazarević-Branković, Oliveri Lazarević, Jeli Balšić, Mari Branković i Jeleni Dejanović.

U ediciji „Iskustva“ upravo je objavljena knjiga „Stres“ čiji su autori, čuveni danski psihoterapeuti Hane Lund i Jergen Lund, napisali zanimljivu, provokativnu, pouzdanu i praktičnu knjigu o problemu s kojim se svakodnevno suočavamo.

„Kratka istorija čokolade“ Ivane Vasiljević i Đoka Maljenovića je neobična knjiga o istoriji jedne strasti, jednog ukusa i jednog umeća.

Dugoročni projekti

U toku ove godine Arhipelag je objavio nekoliko kapitalnih knjiga i zaokružio rad na nekoliko dugoročnih projekata.Arhipelag na 61. Beogradskom sajmu knjiga

Na početku godine objavljena je „Ilustrovana istorija beogradskih kafana“ Borisa Belingara i Borisa Mijatovića koja pobuđuje ogromno interesovanje čitalaca.

Upravo je objavljena kapitalno važna biografija Sigmunda Frojda „Sigmund Frojd: Život sa strahom od smrti“ u kojoj Ljubomir Erić predstavlja izazove, dileme i otkrića ranog Frojda.

Dve obimne studije Nevena Cvetićanina „Politička mehanika i veština državništva“ i „Državništvo modernog doba“ predstavljaju veliku autorsku sintezu o veštini državništva od arhetipskih uzora do modernih vremena, od Mojsija i Muhameda do de Gola.

Na Sajmu knjiga premijerno će biti predstavljen i treći tom memoara Dragoljuba Mićunovića „Život u nevremenu“ u kome se govori o političkim zbivanjima u Srbiji od 5. oktobra do naših dana.

Nastavljajući da svojim knjigama i programskim aktivnostima poručuje čitaocima: „Nije sve loše, dobre su knjige“, što je već postao jedan od zaštitnih znakova ove kuće, Arhipelag ove godine na 61. Beogradskom sajmu knjiga nastupa sa sloganom „Mi različiti“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.