Naslovna » Izlasci » Pozorište » JDP: „Pod žrvnjem“, premijera 16. oktobra

JDP: „Pod žrvnjem“, premijera 16. oktobra

Predstava „Pod žrvnjem“, po tekstu Dragoslava Nenadića i u režiji Egona Savina, od nedelje 16. oktobra započinje svoj život u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na sceni „Ljuba Tadić“.

U predstavi igraju: Anita Mančić, Boris Isaković, Nebojša Ljubišić, Nenad Jezdić, Srđan Timarov, Marko Janketić, Jovana Gavrilović, Vesna Stanković, Stefan Bundalo, Neven Bujić, Milica Gojković i Miodrag Dragičević. Dramaturg je Miloš Krečković, scenograf Vesna Popović, a kostimograf Bojana Nikitović.

Predstava „Pod žrvnjem“ na repertoaru za oktobar je, posle premijere 16. oktobra, i 17, 19, 24. i 28. oktobra, od 20 časova.

Cena ulaznice je 1200 dinara.

Ekonomske krize 21. veka probudile su novo interesovanje za  dramski prvenac mladog i gotovo zaboravljenog autora Dragoslava Nenadića, nastao početkom 20. veka. Drama „Pod žrvnjem“ otkriva nam – kako je kritika primetila – svet periferije, umorno vegetiranje u vlažnim i prljavim straćarama i zapuštenim dvorištima, polusvet sa svojim razorenim porodicama, spreman na sve: na nož, krađu, prostistuciju, podvođenje… Nenadićevi živopisni beogradski likovi, iako u živom pesku do grla, gaje nadu da je moguće nešto lepše i bolje: bilo kao san o spasonosnom bekstvu (otići bilo gde, u grad, u Ameriku), bilo kao vera da negde možda postoji srećna zemlja… Ovi obespravljeni junaci, otuđeni i često animalni, u tom presudnom času – “pod žrvnjem” – imaju pred sobom tri puta…

Dragoslav Nenadić (1888-1940), koji je u Parizu studirao ekonomiju i tokom najvećeg dela života radio u Ministarstvu finansija, pripadao je pokolenju srpskih dramskih pisaca koji su modernizovali srpski teatar, među koje ubrajamo i Simu Matavulja, Branislava Nušića, Vojislava Jovanovića Maramba, Milivoja Predića, Svetozara Ćorovića, Milutina Bojića… Osim pripovedaka i feljtona koje je objavljivao u Beogradskim novinama, Štampi i Politici, Nenadić je napisao i drame „Srećkovići“, „Izvan života“, „Jedrilice bez jedrila“, „Ugašeno ognjište“.

Predstavom „Pod žrvnjem“ Jugoslovensko dramsko pozorište nastavlja repertoarsku liniju novog čitanja zaboravljene baštine, kao što je to radilo i u prethodnim godinama sa predstavama „Tako je moralo biti“, „Terasa“, „Nebeski odred“…

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković