Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Stray Dogg i Ana Ćurčin u Sava centru 21. oktobra

Stray Dogg i Ana Ćurčin u Sava centru 21. oktobra

U petak 21. oktobra od 20 časova u Velikoj dvorani Sava centra na sceni su beogradski predstavnici Nove osećajnosti, mlada kantautorka Ana Ćurčin i bend Stray Dogg.

Stray Dogg i Ana Ćurčin su autori u oblasti dugovečnog žanra u popularnoj muzici, koji se donedavno, tek u obrisima, nazirao u našoj sredini – introspektivnog roka (ili popa) baziranog na anglosaksonskoj folkerskoj muzičkoj tradiciji.

Umetnici najavljuju da će pred publikom biti dva različita pristupa muzici, koja maestralno stižu do istog cilja. Jedan intuitivan i spontan, koji predvodi melanholični sportski duh (Dušan Strajnić), a drugi promišljen i zahtevan, kojim diriguje vladarka svih nedoumica (Ana Ćurčin).

Cena ulaznica je 1000 dinara. Karte se mogu kupiti na blagajni Sava centra i u kafeu Zaokret (Cetinjska 15).

Stray Dogg su za samo pet godina postojanja i tri studijska albuma, prešli uzbudljiv put od svedenih, zavodljivih pop vinjeta do raskošno aranžiranih rok svita, ne prestajući da jure izazove. I pored uvek prisutnih stubova – Nika Drejka, Nila Janga ili Džefa Baklija, uvek postoji neka nepoznata u jednačini koju Dukat i članovi benda nestrpljivo rešavaju, ostajući neuhvatljivi i svoji. Jedan od najautentičnijih galasova na regionalnoj sceni, među mnogim postignućima sa svojim bendom nedavno je osvojio prestižni zagrebački Lisinski, a uskoro ćete moći da čujete kako je sa cenjenim profesorom Aleksadrom Šandorovim udahnuo novi život legendarnoj pesmi Vlade Divljana „Nebeska tema“, snimljenoj specijalno za istoimeni dokumentarac u režiji Mladena Matičevića.

Bend Stray Dogg čine: Dušan Strajnić (Dukat Stray), Marko Ignjatović, Ana Janković, Vladimir Milićević i Relja Ilić.

Ana Ćurčin je pažljivo pripremala svoj debi album, otkrivajući usput šta za nju znači pripadanje, nasleđe i sporazumevanje sa svetom oko sebe. Anine intimne skice, prefinjeno su obojili i skrojili iskusni studijski muzičari na čelu sa Goranom Antovićem, stvorivši tako istinski dokaz da su i Džoni Mičel i Jadranka Stojaković podjednako, nesvesno, upisane u njenim slovenskim i američkim muzičkim genima.

Posle desetine zajedničkih nastupa u zemlji i inostranstvu Stray Dogg i Ana Ćurčin su zajedno i u Sava centru, u punom bendovskom sastavu.

Poznati britanski pisac Nik Hornbi kaže da, od svih umetnosti, muzika poznaje najkraći put do srca. Stray Dogg i Ana Ćurčin ovim rečima najavljuju svoj koncert.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković