Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Ustav Republike Hrvatske

U bioskopima: Ustav Republike Hrvatske

Posle premijere u nedelju 16. oktobra u bioskopu Cineplexx šoping centra “Ušće”, i novosadske premijere dan kasnije, film Rajka Grlića „Ustav Republike Hrvatske“ 20. oktobra stiže u bioskope.

“Ljubavna priča o mržnji” je podnaslov sa nestrpljenjem iščekivanog regionalnog ostvarenja, koje već ima značajno priznanje – glavnu nagradu za najbolji film na nedavno završenom uglednom festivalu Montreal World Film Festival – jednoglasnom odlukom žirija.

Grlić svojim filmom „Ustav Republike Hrvatske“ postavlja pitanja o ljubavi: Da li neko ko je uronjen u predrasude i mržnju može da se pretvori u normalno ljudsko biće? I da li neko kao takav može da ode korak dalje, i pokaže da je ispod „ledene maske“ satkan od ljubavi?

U fokusu filma nalazi se četvoro ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih, jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i veri. Verovatno se nikad ne bi obratili jedni drugima da ih nesreća na to nije naterala i učinila da međusobno zavise jedni od drugih.

Nebojša Glogovac u filmu je u možda najkompleksnijoj ulozi u karijeri – glumi profesora u penziji, koji je deklarisani homoseksualac i transvestit.

(danubeogradu.rs)

Originalni naslov: Ustav Republike Hrvatske. Dužina trajanja filma: 94 minuta. Država i godina proizvodnje: Hrvatska, 2016. Žanr: drama, komedija. Uloge: Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović, Božidar Smiljanić. Scenario: Ante Tomić, Rajko Grlić. Reditelj: Rajko Grlić

Uređuje: Katarina Vidaković