Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Uskoro: Kula na Ušću od 103,9 metara

Uskoro: Kula na Ušću od 103,9 metara

Kao što smo ranije najavljivali, kompanija „MPC Properties“ počeće uskoro izgradnju u novobeogradskom Bloku 16: biće izgrađena kula od 103,9 metara na mestu podzemne garaže uz Bulevar Nikole Tesle.

Kada 2019. bude sagrađena, kula će imati prizemlje i 22 sprata, tri manje nego postojeće poslovno zdanje, ali će visinski parirati „sestri“. U ovaj projekat biće uloženo oko 60 miliona evra, navode novinari lista Politika.

Po rečima glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića, kompanija „MPC properties“ doniraće novac za projekat uređenja oko 80 hektara parka od Brankovog mosta do hotela „Jugoslavija“. Taj projekat poveren je danskom arhitekti i urbanisti Janu Gelu.

– Ideja je da se taj prostor oplemeni i aktivira tako da ljudi mogu da se relaksiraju, druže i edukuju. To će biti dvostruki dobitak jer će u oblikovanju parka učestvovati tim iz „Zelenila“. On će svetske standarde koje Gelovi stručnjaci ovde budu primenili moći da koristi u sređivanju drugih zelenih površina u gradu – objašnjava Folić.

Zelena kula na Ušću

„MPC Properties“, angažovao je firmu „Chapman Taylor“ iz Praga da uradi idejno rešenje za budući centar poslovnog sveta. Njen arhitektonski studio iz Milana uradio je enterijer i čeoni deo fasade „Ušće“ SC ka Bulevaru Mihajla Pupina.

Druga kula biće podignuta u skladu sa standardima zelene gradnje, štedeće energiju. Reč je o A klasi poslovnog prostora od 28.000 kvadrata i u njoj će biti samo kancelarije, na poslednjoj etaži restoran, a u prizemlju kafić i banka.

U decembru će biti podnet zahtev za građevinsku dozvolu.

Privremeni montažni parking ispred poslovne zgrade „Ušće“ biće porušen, a ispod parcele podignuta garaža sa dve podzemne etaže.

Njena površina identična je nadzemnoj – 28.000 kvadrata, koliko će imati budući obladoker. Tako će se trajno rešiti parkiranje na lokaciji jer postojeća kula ima malu podzemnu garažu i dva montažna parkinga, što je dosad bilo dovoljno.

Prostor oko buduće kule biće moderno uređena zelena oaza.

Za prostor između Bulevara Nikole Tesle i Mihajla Pupina i Ulice ušće, Direkcija za građevinsko zemljište raspisala je februara 2003. godine međunarodni konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje multifunkcionalnog centra Ušće u Bloku 16.

Prvu nagradu žiri je dodelio timu arhitekte Branislava Redžića, koji je na toj lokaciji predvideo dve kule i tržni centar manje kvadrature nego što on danas ima. (Beoinfo / Politika)

Kula na Ušću

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.