Naslovna » BG servis » Dan primirja 2016: Radno vreme prodavnica i tržnih centara
Dan primirja

Dan primirja 2016: Radno vreme prodavnica i tržnih centara

Na Dan primirja u Prvom svetskom ratu radiće zanatski i trgovinski objekti na teritoriji grada Beograda, kao i benzinske stanice.

Svi tržni centri u Beogradu radiće redovno.

Dežurne prodavnice pretežno prehrambene robe (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi i drugi) moraju da rade u petak, 11. novembra, najmanje od 9.00 do 12.00.

Radnje u kojima se obavlja trgovina na malo pretežno neprehrambenog asortimana i posebni trgovinski formati mogu biti zatvoreni.

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda radiće od 00 do 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6.00 do 20.00.

Dežurne prodavnice u vreme državnih i drugih praznika dužne su da raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na vidnom mestu, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika.

Svi trgovinski i zanatski objekti na dan državnog praznika – Dan primirja u Prvom svetskom ratu mogu biti otvoreni i mogu raditi duže od radnog vremena navedenog u ovom saopštenju.

Bioskopske repertoare za petak, 11. novembar, pogledajte OVDE, a pogledajte i repertoare POZORIŠTA. Sve ostale značajnije događaje najavićemo u našem KALENDARU. (Beoinfo / danubeogradu.rs)

Natalijina ramonda
Natalijina ramonda

Dan primirja

Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji.

Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

Ovaj dan se praznuje neradno. (Wikipedia)

loading...