Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Gradske vlasti: Beograd je spreman za metro

Gradske vlasti: Beograd je spreman za metro

Gradske vlasti rade na rešenju novog javnog prevoza u Beogradu, a deo tog rešenja je i metro.

Projekat metroa u Beogradu predstavili su predstavnici francuskih građevinskih kompanija „Alstom“ i „Egis“. Tim povodom, gradonačelnik Siniša Mali istakao je da je urađen smart plan, a ideja integrisanog javnog prevoza postoji i metro se uklapa u tu viziju.

– Očekujem da ćemo u narednih nekoliko meseci raditi zajedno na vizibiliti studiji i da ćemo vrlo brzo pred građane Beograda i Srbije izaći sa konkretnim planom izgradnje metroa. Još ranije je potpisan memorandum između Vlade Republike Srbije i Francuske o zajedničkom ulaganju, to jest finansiranju izgradnje metroa u Beogradu i mi smo uradili veoma ozbiljnu studiju u smislu brojanja putnika i saobraćaja i projekcije potreba saobraćajnih potreba na teritoriji grada – istakao je Mali.

Govoreći o funkcionisanju „BG voza“, Mali je najavio proširenje postojećih linija.

– Uradili smo veoma ozbiljnu studiju koja se odnosi na proširenje mreže „Bg voza“, koji trenutno saobraća na potezu od Batajnice do Vukovog spomenika. Krajem godine, posle rekonstrukcije Pančevačkog mosta, kreće i deo do Ovče, a potom i donji krak ka Resniku. To je prevozno sredstvo koje koristi oko 35.000 građana dnevno i mi ćemo iskoristiti te prednosti jer on već radi na postojećoj infrastrukturi. Idemo u pravom smeru jer je u pitanju finansija, s obzirom na stanje u budžetu Republike Srbije i Grada Beograda, situacija mnogo bolja nego što je bila i mogu da kažem da nikad nismo bili bliže izgradnji metroa. Vizibiliti studija, dokumenti i sva priprema traju oko dve i po godine, posle čega može da se počne sa izgradnjom. Francuska delegacija boraviće u Beogradu, analiziraće celu trasu i neophodne elemente da bismo dali ponudu u vezi s finansiranjem i načinom rada, nakon toga ćemo se ponovo sastati i nadamo se u narednih nekoliko meseci završiti posao – rekao je Siniša Mali. (Beoinfo)

Moguće linije metroa

Kako novinari lista „Novosti“ saznaju, predstavljene dve potencijalne linije, koje imaju drugačije koridore od onih koji su prethodne četiri decenije gradske vlasti najavljivale u medijima. Odustalo se od rute Ustanička – Tvornička (Zemun), Vidikovac – Pravni fakultet, Trg republike – Jurija Gargarina. Analizom je utvrđeno da one i nisu najisplativije za gradnju i da neće rasteretiti saobraćaj koliko se od njih očekuje.

Gde će se graditi nove linije, čuva se kao tajna. Ono što je procurilo od informacija, a što „Novosti“ saznaju, jeste da će dve linije imati koridore koji će spajati najfrekventnije tačke u prestonici – Sajam sa Banovim brdom, a metro stanice biće ispod Požeške ulice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.