Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Planine koje bi trebalo da posetite u Srbiji
Planine Srbije - Zlatibor (foto: Shutterstock)
Zlatibor (foto: Shutterstock)

Planine koje bi trebalo da posetite u Srbiji

U vremenu u kome živimo sve bržim tempom i pod uticajem sve veće količine stresa, složićete se da nam je ponekad svima potrebno makar malo vremena samo za nas.

Koliko puta ste poželeli da se opustite i ne razmišljate ni o svojoj frizuri, ni o izgledu ni o obavezama? Da otputujete bilo gde van svog grada, negde gde je svež vazduh, gde možete uživati u dugim šetnjama, negde gde vaš kolega neće biti prvi kome ćete poželeti dobro jutro?

Za takav užitak nije potrebno da istražujete daleke predele i destinacije, jer se kod nas u Srbiji krije mnoštvo prelepih predela za odmor, mnoštvo različitih kultura i običaja koje morate upoznati, ali i različite hrane koju morate probati. Nije potrebno da letite ili putujete satima do odrednice, jer se neke od njih možda nalaze jako blizu vas, a nude sve što vam je potrebno za savršen odmor.

Idealan odmor na planini

Kada planirate svoj idealni odmor, preporučujemo vam da birate planine. One vam mogu ponuditi mnoštvo prelepih, neistraženih predela u kojima možete uživati i šetati, ali i oformiranih staza kroz šume i livade kojima možete trčati i disati svež vazduh.

Takođe, one vam obezbeđuju i druge vidove rekreacije kakvi su skijanje, jahanje konja, vožnja četvorocikala, dok će vaša deca moći da uživaju u vožnji pedalinom na jezeru, u vožnji na ringišpilu kao i u mnogim drugim zanimljivostima koje vam nude ove turističke destinacije.

Najlepše planine Srbije nije moguće nabrojati u ovom tekstu, te ćemo zbog toga mi pomenuti samo neke od njih. To su na prvom mestu Zlatibor, Tara, Kopaonik, Goč, Stara planina, Divčibare, ali i mnoge druge planine i prelepi predeli koji možda još nisu upisani u geografske knjige naše zemlje, a za koje znaju, i o njihovoj lepoti svedoče, samo oni koji su ih posetili. Golija, Jastrebac, Zlatar i Rtanj, samo su još neka od popularnih imena i mesta za vaš idealan odmor ili pak izlet.

Za mnoge posetioce Tara jeste najlepša planina u Srbiji. Ona je, shodno tome, proglašena i za nacionalni park. Ono što je definitivno umnogome krasi jeste Pančićeva Omorika koja je ne samo simbol Tare, već i simbol čitave države. Nadalje tu je i Kanjon Drine, Šarganska osmica, Drvengrad i jezero Zaovine, koje prilikom odlaska na izlet u ove predele ne smete propustiti da posetite.

Planine Srbije - Kopaonik (foto: Shutterstock)
Kopaonik (foto: Shutterstock)

Kopaonik, koga turisti još nazivaju i Krov Srbije, jeste jedna od omiljenih destinacija za odmor od grada, što zimi, što leti. Ova planina ima i svoj urbaniji deo sa mnoštvom kafića, apartmana i vila za odmor, ali i svoj neistraženi, pomalo divlji deo u kome mogu uživati i oni koji možda ne skijaju.

Smatra se da je za ljubitelje sporta, za one avanturističkog duha, ali i za porodice i zaljubljene, idealno mesto u bilo kom godišnjem dobu Stara planina. Na ovoj lokaciji omogućeno vam je da skijate, ali i da se bavite brojnim drugim ekstremnijim sportovima, naravno ukoliko ste ljubitelj istih. Ono što je još značajan podatak za posetioce, jeste da se na ovoj planini na istoku zemlje, kriju i najlepši vodopadi Srbije.

Zlatibor je takođe jedna od omiljenih destinacija koju pre svega posećuju roditelji sa decom. Idealna je za porodične odmore i nudi mnoštvo zanimacija za mališane, ali i za roditelje. Takođe obiluje prelepim apartmanima, luksuznim hotelima i drugim objektima za smeštaj, a mnogi se odlučuju da baš na ovoj planini pazare i svoje nekretnine i da tu poseduju nešto svoje.

U ovom tekstu nije moguće navesti sve idealne predele za odmor u Srbiji. Stoga, savetujemo vas da najpre izdvojite malo vremena za sebe, svog partnera ili pak za čitavu svoju porodicu, da se dobro raspitate kod svojih bliskih prijatelja ili u kakvoj agenciji šta bi vam to mogli preporučiti i da krenete na svoj dugo priželjkivani idealan odmor.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.