Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Proširenje Bulevara despota Stefana
Proširenje Bulevara despota Stefana

Proširenje Bulevara despota Stefana

Predstavljen je plan detaljne regulacije za širenje Bulevara despota Stefana, od Džordža Vašingtona do Cetinjske.

Plan predviđa uklanjanje uskog grla na ovom bulevaru kod Prve ekonomske škole, rušenjem objekata koji remete regulacionu liniju i širenjem postojećeg kolovoza, objavio je portal Beobuild.

Deonica u obuhvatu ovog dokumenta dugačka je nešto više od 280 metara i u trenutnom stanju ima širinu dve kolovozne trake, nadovezujući se na ostatak saobraćajnice izvedene sa po dve trake za svaki pravac.

Širenje ovog dela bulevara treba izvesti na parnoj strani, gde većina objekata već zauzima poziciju prema novoj nameni površina. Da bi se realizovala planirana saobraćajnica potrebno je ukloniti tri postojeća objekta koja trenutno remete formiran ulični niz, a radi se o objektima na broju 38, 40 i 48.

Zgrade kulturnih i estetskih vrednosti

Upravo objekti na prvobitnoj regulacionoj liniji predstavljaju i istorijski najvredniji deo građevinskog fonda, pa je na broju 38 porodična kuća porodice Dunđerski iz 1928. godine, dok se na broju 48 nalazi stambeni objekat arhitekte Milivoja Smiljanića iz 1923. godine.

Tu je i kuća narodnog poslanika i konzula Todora Stankovića iz 1922. godine na broju 35. Nažalost, trenutno ne postoji ni jedan mehanizam koji u ovakvim situacijama čuva nasleđe, a jedna od opcija bi bila bi rekonstrukcija prednjih fasada ili bar njihovih delova na novim objektima. To bi bio vrlo značajan doprinos očuvanju njihovih kulturnih i estetskih vrednosti, kao i autentičnosti čitavog ambijenta.

Planirani profil Bulevara despota Stefana sastojaće se od dva puta po dve saobraćajne trake širine 3,5 metra, kao i obostranim trotoarima promenljive širine (od 2,8 do 8,5 m) sa pripadajućom biciklističkom stazom i drvoredima.

Plan detaljne regulacije za novu saobraćajnicu biće na javnom uvidu do 15. decembra.