Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Specijaliteti domaće kuhinje koje bi trebalo da probate
Specijaliteti domaće kuhinje koje bi trebalo da probate
Foto: Shutterstock

Specijaliteti domaće kuhinje koje bi trebalo da probate

Možete obići najrazličitija mesta na svetu, probati najraznovrsniju hranu koja je na meniju i koja je predstavnik nečije kuhinje, ali sigurni smo da se uvek najradije vraćate domaćoj kuhinji i poznatim ukusima sarme, pršute, kajmaka, sira i slanine.

Ništa lepše nema od zdrave, a trenutno i popularne organske hrane iz seoskih domaćinstava. Domaće povrće i voće uzgajano u mnogim poljoprivrednim baštama i gazdinstvima, idealno je za svaku srpsku trpezu, što zbog ukusa, što zbog šarenila i boja.

Domaća paprika, domaći paradajz, krastavac i luk, domaća boranija i grašak, nista ne daje tako lep ukus i kolorit hrani kao ove namirnice. Od njih se mogu praviti najrazličitije vrste jela i u svakom od njih neke od ovih namirnica su dobrodošle. Ne smemo da zaboravimo ni domaće voćke, neprskane jabuke, kruške, maline, jagode, i mnoge druge stubaste ili prizemne biljke koje su idealne poslastice i osveženje za svakoga.

Sve ove namirnice predstavljaju pravu oazu zdravlja, pa nije ni čudo što pored svežijeg vazduha, mirnijeg tempa života i zdravijeg načina prehrane, ljudi u manjim sredinama ređe oboljevaju i imaju duži životni vek.

Najpopularnija, tradicionalna srpska jela jesu, definitivno, nezaobilazna sarma, koja je broj jedan u našoj kuhinji, zatim, tu su i nezaobilazna vruća pogača i kajmak sa pršutom za idealan doručak, ali i proja, sir i slanina iz dedine ili očeve sušare. Tu je i nezaobilazna kajgana sa kajmakom i slaninom za dobar početak dana ili ona sa prazilukom za večeru u hladnim zimskim danima.

Nadalje, od popularnih srpskih jela to su i punjena paprika koju mnogi obožavaju, gulaš na srpski način kao i kuvani kupus koji se služi po slavljima, a osobito su nezaobilazni na domaćim srpskim svadbama. Ne smemo zaboraviti i jagnjeće i praseće pečenje, kao i čuvenu srpsku salatu.

Specijaliteti domaće kuhinje koje bi trebalo da probate (foto: Shutterstock)
Foto: Shutterstock

Ono što su najbolje ikada pravile naše bake bile su pite. Dok još nije zavladala era kupovine kora i bržeg pravljenja raznih vrsta pita, naše bake su provodile sate u kuhinji razvijajući testo i trudeći se da sve ispadne perfektno do najsitnijih detalja. Tu onda dolaze i razne kaše, smese sa krompirom i lukom, sirom i zeljem, mesom. Pekle su se u rerni šporeta na drva i složićete se da nikada u životu niste probali ništa bolje.

Slične tome jesu i nezaobilazne kiflice i mnoštvo njihovih varijanti. One su nešto lakše za pravljenje, a kako ih svako u porodici voli, majke su se i te kako izveštile u njihovoj pripremi. Tako, najpopularnije su one slane sa sirom i slatke sa džemom.

Ne smemo zaboraviti da pomenemo još i nezaobilaznu komplet lepinju koja je glavni specijalitet užičkog kraja, ali ni čiveni leskovački roštilj koji se svojim specijalitetima već upisao u Ginisovu knjigu rekorda.

Naravno, ne smemo zaboraviti ni neke naše poslastice. Ne možemo sa sigurnošću reći da sve one potiču sa naših prostora, ali ono što sigurno možemo reći jeste da ih naše majke, bake i tetke prave bolje nego bilo ko drugi na čitavoj kugli zemaljskoj.

Specijaliteti domaće kuhinje koje bi trebalo da probate (foto: Shutterstock)
Foto: Shutterstock

Tako, na primer, ako izuzmemo sve najnovije i najmodernije vrste torti i kolača, ono što svaka domaćica u Srbiji zna da napravi i što nije vezano samo specifično za jedan kraj već je rasprostranjeno u čitavoj zemlji, jeste sulijaš na primer, zatim i krofne, i to ne samo princes krofne, već one prave, šuplje, pržene na masti ili ulju, od testa, prave krofne na srpski način, posute kristal ili prah šećerom . Složićete se da ne polazi baš svakome od ruke da to napravi.

Najprostija varijanta, ali i najomiljenija među našim ljudima jesu svakako palačinke. Sa svojim brojnim varijantama slanim i slatkim, toliko su se proširile da su postale prosto sastavni deo naše domaće kuhinje.

Postoje još mnoga jela širom Srbije za koja prosto ne bismo imali mesta u ovom tekstu da ih sve makar samo i nabrajamo, a koja su definitivno najpopularnija i najrasprostranjenija u mnogim krajevima zemlje. Stoga razmenjujte recepte, širite i prenosite sa kolena na koleno znanja iz kulinarstva, kako bi se tradicija pripreme naših jela održala još dugo posle vas.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.