Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Teatar u Filharmoniji – Pisma kompozitora: Petar Iljič Čajkovski
Petar Iljič Čajkovski
Petar Iljič Čajkovski

Teatar u Filharmoniji – Pisma kompozitora: Petar Iljič Čajkovski

U seriji Teatar u Filharmoniji – Pisma kompozitora u četvrtak 1. decembra od 19 časova u Sali Beogradske filharmonije pred publikom su pisma Petra Iljiča Čajkovskog.

Podsetimo, ovo je drugi pozorišni koncert čija je namera da spoji teatar i muziku na nov način. Privatnu prepisku čuvenih kompozitora čitaju glumci Tamara Krcunović i Vladimir Aleksić, sa kojima scenu dele muzičari Beogradske filharmonije.

Posle pisama Mocarta, na prvom koncertu održanom 27. oktobra, na redu je Čajkovski.

Petar Iljič Čajkovski bio je ruski kompozitor poznog romatizma. Rođen je 7. maja 1840. godine. Njegove kompozicije odlikuje uspešno kombinovanje internacionalnih elemenata sa elementima ruske narodne muzike. Čajkovski je predavao harmoniju na konzervatorijumu u Moskvi i pisao muzičke kritike. Nastupao je kao dirigent sopstvenih dela u Rusiji, Evropi i SAD. Neko vreme je živeo u Italiji i Švajcarskoj, ali se na kraju nastanio kod svoje sestre, koja je imala posed u neposrednoj blizini Kijeva.

Čajkovski je poznat po svojim baletima. Balete je počeo da komponuje poslednjih godina svog života. Završio je deset opera, mada su neke od njih izgubljene ili postoje u dve značajno različite verzije. Njegove najpoznatije opere su “Evgenije Onjegin” i “Pikova dama”. Ranije simfonije Petra Čajkovskog su optimistična dela nacionalnog karaktera, dok su kasnije simfonije, koje su duboko dramatične (posebno Šesta simfonija), tumačene kao izliv očaja. Poslednje tri simfonije ocenjene kao veoma originalni primeri simfonijskog oblika i često se izvode.

Materijalnu nezavisnost i boravak u inostranstvu Čajkovskom je omogućila mecena Nadežda fon Mek, a njihovo dopisivanje važan je izvor podataka o stvaralačkom radu i estetskim pogledima umetnika.

Sledeće čitanje umetnika u teatarsko-muzičkom spoju na programu je u 2017. godini, 23. februara, kada je na programu Gustav Maler. Slede, do kraja sezone, Robert Šuman 13. aprila i Igor Stravinski 25. maja.

(danubeogradu.rs)

 

Jedan komentar

  1. Ukradena ideja. Sramota za filharmoniju