Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » U Srbiji se najviše strahuje od gubitka posla
U Srbiji se najviše strahuje od gubitka posla

U Srbiji se najviše strahuje od gubitka posla

Rezultati uporednog istraživanja tržišta rada u Srbiji, BiH i Hrvatskoj pokazuju da  ispitanici iz naše zemlje najviše strahuju od gubitka posla, kao i da su im na radnom mestu najbitniji dobri međuljudski odnosi.

Mladi u Srbiji smatraju da u potragu za poslom treba krenuti tek posle sticanje diplome, mada podaci pokazuju da je najčešći uzrok nezaposlenosti u Srbiji upravo nemogućnost pronalaska posla posle okončanja školovanja.

Tokom trajanja 7. regionalnog online sajma zapošljavanja i obrazovanja „Virtualni dani karijera i znanja“ sajt Poslovi.infostud.com, u saradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u BIH (Posao.ba) i Hrvatskoj (Mojposao.net), sproveo je istraživanje o stanju na tržištu rada u sve tri zemlje. 

U istraživanju je učestvovalo više od 2.500 ispitanika, odnosno 1400 iz Srbije od kojih je 52% nezaposlenih, 38% zaposlenih, a oko 10% se još školuje.

Za razliku od prethodne godine gde se za radno mesto najviše strahovalo u Hrvatskoj, ove godine, po rezultatima sprovedenog istraživanja, Srbi se najviše brinu za svoju poziciju (36%) u odnosu na ispitanike iz Hrvatske (32%) i BiH (24%). Međutim, više od polovine ispitanika u sve tri zemlje uopšte nema strah od gubitka posla.

Iako više od polovine zaposlenih ispitanika i dalje veruje da se do posla najlakše stiže preko veze (54%), sve više studenata i nezaposlenih smatra da je za dolazak do radne pozicije važnije radno iskustvo kao i stečena znanje i veštine.

Najpoželjniji strani poslodavci

Region je i dalje složan po pitanju odabira poslodavca, više od trećine ispitanika bi da rade za inostrane kompanije. Sličan procenat ispitanika bi pre radilo za sebe, dok bi tek svaki peti anketirani odabrao rad za državnu kompaniju.

Na radnom mestu zaposlenima su najbitniji: međuljudski odnosi (35%) i priznanje za obavljeni rad (24%), dok im se novac našao tek na trećem mestu (23%). Sa druge strane, nezaposlenima su najvažniji novac (65%) i sigurnost posla (63%).

Mladi posao traže posle školovanja

Trećina ispitanika koji se i dalje školuju razmišljaju o pronalasku posla pre sticanja diplome, dok većina od 60% o tome počinje da razmišlja pošto završe sa školovanjem.

Upravo zato je zanimljiv podatak da je glavni uzrok nezaposlenosti u Srbiji i BiH nemogućnost pronalaska posla posle školovanja, dok je to u Hrvatskoj istek ugovora na određeno vreme.

Nezaposleni su istakli u velikoj meri spremnost na volontiranje ukoliko posle toga mogu očekivati stalno zaposlenje. Blizu 20% ispitanih u Srbiji nije spremno za volonterski rad, dok je taj procenat nešto manji u susednim zemljama, Hrvatska 10% i BiH 11%.

Potraga za poslom putem interenta je i dalje najpopularnija u sve tri zemlje regiona, tako je zanimljiva činjenica da se u Srbiji 90% poslova traži putem specijalizovanih web sajtova, u Hrvatskoj 79%, dok u BiH primat imaju društvene mreže sa 74%.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.