Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Završen konkurs za budući izgled Muzeja grada Beograda
Budući izgled Muzeja grada Beograda

Završen konkurs za budući izgled Muzeja grada Beograda

Završen je arhitektonski konkurs i izabrano je prvonagrađeno rešenje za Muzej grada Beograda, na uglu Nemanjine i Resavske.

Autori pobedničkog rešenja su Goran i Jelena Vojvodić i Jovana Grujevska, čiji rad je izabran jer je po oceni žirija u potpunosti zadovoljio potrebe grada u funkcionalnom i estetskom smislu.

Muzej grada je u ovom momentu raspoređen na nekoliko neuslovnih lokacija i ideja je da rekonstrukcijom ovog zdanja u Resavskoj ulici građani Beograda konačno dobiju adekvatan kulturni sadržaj, muzejski prostor na jednom mestu u zdanju bivše vojne štamparije – navode gradske vlasti.

Po prvonagrađenom rešenju dobiće se dovoljno izložbenog prostora, ali i pratećih sadržaja.

Budući izgled Muzeja grada Beograda

Levo krilo zgrade od glavnog ulaza koji je iz Resavske namenjeno je izložbenoj delatnosti i u njemu će biti stalna postavka. Desno krilo je planirano za muzejski depo, upravu, biblioteku, muzejske radionice, konzervaciju. Ideja autora je da i to krilo bude otvoreno za posetioce.

Objekat će imati prijemni pult, multifunkcionalnu salu, knjižaru, prodavnicu suvenira, info-pult, a u njegovom zaleđu predviđena je kafeterija koja će gledati prema dvorištu. U dvorišnom delu kreira se „život na otvorenom“ u vidu amfiteatra sa zelenilom i arheološkim lapidarijumom, predviđenim za predavanja, odmor, radionice i projekcije.

Budući izgled Muzeja grada Beograda

Ovakva postavka omogućiće da muzej po otvaranju bude destinacija gde će ljudi dolaziti i provoditi deo dana uživajući u postavkama, ispijanju kafe ili kupovini suvenira, umesto da odu u šoping centar i tamo potroše svoje vreme. To je veliki doprinos kulturi, a svetska praksa je pokazala da je upravo ovakav koncept nešto što može da privuče mnogo veći broj posetilaca jer pruža neophodan komfor.

Veći broj posetilaca značiće ne samo veći doprinos s kulturnog aspekta već i znatnije prihode muzeja, koji će na taj način moći da se razvija.

Budući izgled Muzeja grada Beograda

Objekat je površine 13.800 kvadratnih metara i u njegovu rekonstrukciju je, po procenama, potrebno da se uloži više od deset miliona evra. U toku 2017. biće urađena projektna dokumentacija, a početak radova planiran je za 2018. godinu.

Izložbu konkursnih radova građani mogu da pogledaju u prostorijama budućeg gradskog muzeja u Resavskoj ulici 40b svakog dana od 10.00 do 15.00. (Beoinfo)