Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Arne Sanes Bjernstad – počasni građanin Beograda

Arne Sanes Bjernstad – počasni građanin Beograda

Novi, počasnik građanin Beograda je Arne Sanes Bjernstad, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević uručili su mu u Svečanoj sali Starog dvora Povelju počasnog građanina Beograda. Gradonačelnik je tom prilikom podsetio da je ambasador svoju diplomatsku službu započeo u Beogradu u septembru prošle godine, te da se na samom početku mandata pokazao kao jedan od najvećih prijatelja Beograda.

– To je bilo vreme izazova i velike obnove posle najtežih iskušenja sa kojima se Beograd suočio u novijoj istoriji, a posebno beogradska opština Obrenovac. Beograd pamti vaše nesebično zalaganje i pomoć najugoroženijima i od danas ovaj grad na Savi i Dunavu nije samo vaš domaćin, već je i zvanično vaš dom. Vi više niste samo gost i diplomata sa rokom od nekoliko godina službovanja, vi ste od danas počasni građanin Beograda – poručio je Mali.

Gradonačelnik je naglasio da se povelja ambasadoru dodeljuje kao izraz zahvalnosti za predani rad, humanost i iskrenu naklonost Srbiji i Beogradu u teškim vremenima.

– Time ste zadužili građane Beograda, a sebi i narodu Norveške obezbedili trajno poštovanje u istorijskom sećanju našeg glavnog grada. Kraljevina Norveška je već godinama unazad veliki prijatelj naše zemlje, jedan od naših najvećih donatora i na ovaj način želimo da odamo priznanje i vašoj domovini. Nadam se da ćemo, ovim činom, dodatno nadograditi te odnose i postaviti stabilne temelje za buduću saradnju – rekao je Mali.

– Gospodine Bjornstad, kada budete odlazili odavde, gledajte da to bude samo privremeno. Beograd će vas čekati gde god da odete i uvek će vas dočekivati raširenih ruku i otvorenog srca. Beograd ne zaboravlja one koji su ga zadužili, one najbolje među nama. Za vas će uvek sve kapije Beograda biti širom otvorene – kazao je Siniša Mali u obraćanju počasnom građaninu Beograda.

Nikola Nikodijević je naveo da je danas u Beogradu svečan dan.

– Uveli smo praksu da nagrađujemo ljude koji su pomogli našoj zemlji, bili tu kada je bilo najteže za Beograd, naročito posle poplava, i učestvovali u rekonstrukciji Obrenovca i čitave Srbije. To su ljudi koji pronose dobru sliku našeg glavnog grada u svetu. Veliko je bogatstvo imati ih za prijatelje – rekao je Nikodijević.

On je podsetio da se Beograd poslednjih godina na ovaj način odužio brojnim zaslužnim građanima, koji Srbiju vole na poseban način.

– Velika je sreća to što i Beograd i Srbija danas imaju ovakve prijatelje u svetu – ocenio je Nikodijević.

Arne Sanes Bjernstad je istakao da mu je velika čast, te da prijateljstvo između dve zemlje nije vezano nacionalnim interesima već je „iz srca, izraslo iz poštovanja i sličnosti“.

– Prijatelji pomažu jedni drugima u teškim vremenima. Primam ovu veliku čast zbog trajnog prijateljstva Srbije i Norveške i zbog solidarnosti sa narodom Srbije. Beograd nije samo prestonica Srbije i veoma dobro mesto za život već i simbol Srbije i centralne Evrope. On je na ušću ne samo velikih reka već i kulturnih impulsa gde se sreću istok, zapad, sever i jug Evrope. Beograd je učio od svih – naveo je Bjernstad, naročito naglašavajući prepoznatljiv beogradski duh. (Beoinfo)