Naslovna » Izlasci » Pozorište » JDP: „Hotel Slobodan promet“, premijera

JDP: „Hotel Slobodan promet“, premijera

U petak 23. decembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na programu je premijera predstave „Hotel Slobodan promet“, u režiji Borisa Liješevića.

Nakon toga, predstava je na repertoaru, na sceni “Ljuba Tadić”, a naredna izvođenje su u ponedeljak i utorak, 26. i 27. decembra.

Uloge:
Pingle – Nikola Đuričko
Matje – Dragan Jovanović
Marsela – Nataša Tapušković
Anželika – Anđelika Simić
Pajarden – Srđan Timarov
Bastijen, Bukar – Bojan Dimitrijević
Maksim – Miodrag Dragičević
Bulo – Amar Ćorović
Viktorija – Milica Gojković
Violeta – Anđela Jovanović
Margerita – Marija Klanac
Pakereta – Sanja Marković
Pervenša – Tea Gjorgjioska

Prevod: Dragoslav Andrić
Dramaturg: Miloš Krečković
Scenografija: Aleksandar Denić
Kostimografija: Maja Mirković

„Hotel Slobodan promet“ (L’Hôtel du Libre échange) je komedija koju su zajedno napisali 1894. godine francuski pisci Žorž Fejdo (1862 – 1921) i Moris Desvalije (1857 – 1926). Fejdo je poznat najpre po bulevarskim komedijama, pa i ovaj tekst pripada tom žanru.

Radnja se odvija u Parizu u 19. veku i prati dve pariske porodice i njihove prijatelje tokom dva dana. Komad ima tri čina, prvi i treći se odvijaju u kancelariji gospodina Pinglea, a drugi u malom hotelu „Slobodan promet“. Komedija prevedena na više svetskih jezika počiva na klasičnom zapletu vezanom za zamenu identiteta, sa elementima nadrealne komedije, koja će se tek kasnije pojaviti na pozorišnim scenama. Predstava je prvi put igrana u Parizu 5. decembra 1894. godine.

Reditelju Borisu Liješeviću je ovo treća režija u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (“Dragi Tata”, 2006. i “Elijahova stolica” 2010).

Podsetimo, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu igrane su tri predstave po delima Žorža Fejdoa, jedna od najdugovečnijih predstava “Buba u uhu” (Ljubiša Ristić 1971), “Toto” (Aleksandar Lukač, 1981) i “Velika auto trka” (Dimitrije Jovanović, 1990).

(danubeogradu.rs)