Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Dva priručnika Alana Persija
Kreativni centar: Dva priručnika Alana Persija

Kreativni centar: Dva priručnika Alana Persija

Predstavljamo dva priručnika Alana Persija, pisca i novinara čije su oblasti interesovanja lični razvoj pojedinca i unapređenje svakodnevnog života, a specijalizovan je za literaturu za samopomoć.

Niče za osobe pod stresomNiče za osobe pod stresom

Svetsku slavu stekao je knjigom „El Método Obama“, a njegov priručnik „Niče za osobe pod stresom“ postao je bestseler (u Brazilu je prodato pola miliona primeraka). Živi u Evropi, Japanu i Sjedinjenim Državama i stalno putuje u potrazi za inspiracijom. Učestvuje na brojnim seminarima i vodi različite radionice za samousavršavanje.

„Niče za osobe pod stresom“ zabavan je i podsticajan priručnik u kojem je 99 maksima nemačkog filozofa primenjeno na različite situacije iz svakodnevnog života. Ničeova mudrost pokazala se kao korisna u traganju za razrešenjima mnogih problema u privatnom i poslovnom životu savremenog čoveka, pa i u izlaženju na kraj sa situacijama koje izazivaju stres.

Svaka od 99 crtica započinje Ničeovim rečima, koje autor tumači i dovodi u vezu sa mislima drugih znamenitih filozofa, pisaca i umetnika. Ova knjiga može nam pomoći pri donošenju teških odluka na važnim životnim raskrsnicama, u ponovnom sticanju samopouzdanja i pronalaženju pravih rešenja.

Šekspir za zaljubljeneŠekspir za zaljubljene

U knjizi „Šekspir za zaljubljene“ Alan Persi govori o ljubavi između dva ljudska bića i o magiji koja je obavija, a vodič su mu citati iz Šekspirovih dela.

Vilijem Šekspir, velikan svetske književnosti, imao je dubok uvid u tajne ljubavi i s mnogo razumevanja i mudrosti pisao je o njima. Zato čak i danas njegova dramska dela i njegova poezija, pored svega ostalog što nam donose, jesu i moćno sredstvo za upoznavanje s dubinama ljudskog srca.

Šekspirove reči ovde su podsticaj za to da ispitamo ljubavna osećanja iz različitih uglova – zaljubljenost na prvi pogled, ljubomora, melanholija, duga ljubav, nesrećna ljubav i umetnost zavođenja samo su neka od njih. Ovo je osvežavajuća i inspirativna knjiga za sve one koji ljubav shvataju ozbiljno.

Izdavač oba priručnika Alana Persija u Srbiji je Kreativni centar. (danubeogradu.rs)

Odlomak iz knjige „Niče za osobe pod stresom“

Najčešća laž je ona kojom čovek vara samog sebe

Niče je govorio kako je laganje drugih relativno bezazleno, a da je samozavaravanje mnogo opasnije.

Jedan od načina na koje lažemo sami sebe – i prvorazredni izvor stresa – jeste verovanje u to kako smo mi uvek u pravu, dok svi ostali greše.

Poznata šala savršeno prikazuje ovaj stav. Neki vozač koji je vozio jednosmernom ulicom u pogrešnom smeru čuo je na radiju obaveštenje o tome da se neki auto kreće tom ulicom u nedozvoljenom smeru i da dovodi u opasnost sve učesnike u saobraćaju. Začuvši to upozorenje, vozač je uzviknuo: „Jedan auto?! Ma svi!“

Čoveku je lakše da zaključi kako se svi drugi varaju nego da prizna sopstvenu grešku. Tu leži seme mnogih depresija, jer kada pomislimo da se sva druga vozila kreću u pogrešnom smeru, svet postaje neprijateljsko mesto, stvoreno samo zbog toga da bi osujetilo našu sreću.

Nekada je dovoljno skrušeno priznanje da nismo u pravu. O tome se u jednom indijskom aforizmu kaže: „Lakše je obuti papuče nego prekriti ceo svet tepihom“.