Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Zima u Beogradu: Sreda, 21. decembar, 11 časova i 44 minuta
U sredu 21. decembra dolazi zima!
U sredu 21. decembra dolazi zima!

Zima u Beogradu: Sreda, 21. decembar, 11 časova i 44 minuta

Godišnje doba zima u Beograd stiže u sredu 21. decembra u 11 časova i 44 minuta. Ovom događaju, mnogo značajnijem od naširoko slavljenog dolaska Nove godine, uopšte ne poklanjamo pažnju. Šteta.

U mnogim zemljama severne Zemljine polulopte, posebno u regionima bližim Polarnom krugu, dolazak zime dočekuje se svojevrsnim procesijama i paljenjem vatri u slavu svetlosti.

Drevni običaju imaju smisla. Najkraća obdanica, kakva će biti 21. decembra, prelomni je trenutak u prirodi. Iako se nalazimo u sred najhladnijeg dela godine – Sunce počinje da se vraća, što treba proslaviti! Dan po dan, već od 22. decembra, izlaziće koji minut ranije i zalaziti koji minut kasnije.

A dok to ne bude sasvim očigledno, hajde da vidimo…

… šta nam donosi zima

Zvuči paradoksalno ali je tačno – Zemlja je najbliža Suncu upravo sada, što nam ne znači mnogo, ali da znamo…

Ne čini nam se, zima na severnoj polulopti jeste hladnija nego na južnoj. Razlog je velika površina pod okeanima koji su odgovorni za blažu primorsku klimu.

Neke zemlje u zimskim temperaturama obaraju rekorde – zvanično je najhladnija na svetu Rusija (zima je tamo i u ratovima pobeđivala), slede Kanada, Mongolija, Finska i Island. Ako ne volite zimu, izbegavajte ih u ovo doba godine.

Apetit zimi raste, a sa njim i suvišni kilogrami. Odgovorni su fiziološki procesi u organizmu, vi niste krivi.

Čuvajte se – zima može da bude neprijatna, pa i opasna. Hronične bolesti se pogoršavaju, virusne infekcije, pre svega grip, utiču na zdavlje. Provetravajte redovno prostorije i krećite se umereno, ali pažljivo, posebno ako je poledica.

Pazite i kako vozite – broj saobraćajnih nesreća raste, posebno u vreme praznika.

Ukoliko vežbate – zagrevanje treba da traje duže.

Pratite zimske događaje u Beogradu, pripremljeno je mnogo toga.

Na kraju, jedna zanimljivost. Iako u zimskim mesecima pripadnici oba pola drugi pol ocenjuju manje atraktivnim nego leti (što su i istraživanja potvrdila), statističari u Sjedinjenim Američkim Državama registrovali su da najveći broj stanovnika slavi rođendan 16. septembra. Pogađate zašto…

(danubeogradu.rs)