Naslovna » Izlasci » Pozorište » Atelje 212: „Magično popodne“, premijera

Atelje 212: „Magično popodne“, premijera

Nova predstava na repertoaru Ateljea 212 „Magično popodne“ imaće premijeru u četvrtak 19. januara u 20.30 časova na sceni „Petar Kralj“.

Pretpremijera je dan ranije, a prva repriza dan kasnije, u isto vreme.

„Magično popodne“ austrijskog pisca Volfganga Bauera režirala je Ana Gligorović, koja o temi predstave kaže sledeće.

Komad Volfganga Bauera „Magično popodne“, Magic Afternoon iz 1967. godine, jedan je od najigranijih dramskih tekstova o mladoj generaciji na nemačkom govornom području. Kroz rasplet odnosa u ljubavnom četvorouglu artikulišu se problemi jedne generacije – dosada, bezidejnost, infantilnost, jalove ambicije, fascinacija površnim, nasilje – što na kraju rezultira ubistvom. Kontekst našeg društva daje dublju socio-političku dimenziju ovim problemima. Otvara se i pitanje raspona godina u kategoriji onih koje smatramo našom mladom generacijom. Rastegljivost pojma mladosti specifična za ovu sredinu kao i mogućnost spoljnog uzroka navedenih problema daje čitanju Bauerovog komada drugačiju dimenziju.

Ili, u originalnom tekstu…

Napolju je prekrasno letnje poslepodne. Ali u sobi pisca Čarlija spuštene su roletne. On i njegova prijateljica Brigit i poznanici Džo i Monika provode bezvoljno i dosadno popodne: nemaju ni para ni perspektive. Uz seks, alkohol, drogu i muziku nevoljno pokušavaju da pobegnu od sopstvenih ideja i odsustva motivacije. Praznina. Kroz besmislene razgovore neprestano sevaju bes i nasilje, svađe, telesna agresija, a onda, iznenada Džo leži mrtav na podu i niko zapravo ne zna kako se to dogodilo!“ („Magično popodne“, Volfgang Bauer)

Igraju:
Jelena Stupljanin
Branislav Trifunović
Ivan Jevtović
Dubravka Kovjanić

(danubeogradu.rs)

loading...

Jedan komentar

  1. Ništa gore u životu, pogledala nisam.