Naslovna » Izlasci » Film » Kinoteka: 4. Dani igre

Kinoteka: 4. Dani igre

Revija filmova, Dani igre u Kinoteci biće realizovana četvrti put od 25. do 29. januara.

Beogradski festival igre i Jugoslovenska kinoteka organizuju ovu zanimljivu manifestaciju tokom koje će publika moći da vidi projekcije višestruko nagrađivanih dokumentarnih i umetničkih filmova.

Reviju Dani igre otvoriće beogradska premijera filma „Mr. Gaga“ o čuvenom izraelskom koreografu Ohadu Naharinu, koji je producirala Natali Portman. Film otkriva detalje iz detinjstva i mladosti jednog od najznačajnijih svetskih autora u oblasti savremene umetničke igre, beskompromisni rad sa igračima i kritične trenutke iz privatnog života…

Zanimljiv film „Boljšoj Babilon“ nudi pogled iza scene prestižnog moskovskog teatra, i to u trenutku kada ovo pozorište potresaju skandali. Uključujući snimke iza kulisa, predstave koje oduzimaju dah i blještave ispovesti igrača i moćnika Boljšoj teatra, film preispituje jednu uglednu kulturnu instituciju koja se bori da preživi burna politička dešavanja kako unutar, tako i izvan svojih zidova.

Dokumentarni film „Balet 422“ nas vodi iza scene, kako bi pratili nastajanje jednog koreografskog dela fantastične trupe –
New York City Ballet.

Kultni film Roberta Altmana „Trupa“, bavi se životom igrača, koreografa i producenata čuvenog Džofri baleta iz Čikaga, dok film „Ballets Russes“ govori o čuvenoj trupi koja je obeležila prvu polovinu XX veka, o njenim zvezdama i produkcijama, kao i o spletkama, rivalitetu i teškoćama.

„Samo kada igram“ je dokumentarac koji prati snove dvoje crne dece iz brazilskih favela, koja su uprkos stalnim predrasudama i sumnjama, rešena da sruše sve zidove i ostvare svoje ideje, koristeći igru kao jedinu mogućnost za bekstvo iz svakodnevice.

Film „Bele noći“ dobra je najava dolaska slavnog Mihaila Barišnjikova u Beograd (mart, 2017) i kultno ostvarenje o igraču koji je pobegao iz Sovjetskog saveza u Ameriku, ali se na putu za gostovanje njegov avion ruši iznad Sibira.

Iz Izraela, svetskog centra savremene igre dolazi film „Igrajmo!“, dokumentarni zapis o fantastičnom uspehu izraelske savremene igre. Film istražuje kako je ova zemlja, uprkos reputaciji militantnog i „mačo“ društva, postala prepoznatljiva kao svetska sila u oblasti umetničke igre i delimično formirala njen istorijski razvoj.

Sve projekcije su u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. (danubeogradu.rs)

4. Dani igre – program

25. januar (20.00)… Gospodin Gaga, režija Tomer Heyman

26. januar (18.00)… Balet 422, režija Jody Li Lipes
26. januar (20.30)… Balet Ruses, režija Daniel Geler, Dayna Goldfine

27. januar (18.00)… Samo kada igram, režija Beadie Finzi
27. januar (20.30)… Trupa, režija Robert Altman

28. januar (18.00)… Balet Ruses, režija Daniel Geler, Dayna Goldfine
28. januar (20.30)… Bele noći, režija Taylor Hakford

29. januar (18.00)… Igrajmo!, režija Gabriel Bibliovic
29. januar (20.30)… Boljšoj Vavilon, režija Nik Rid, Mark Frančeti

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.