Naslovna » BG servis » Brankov most: Uskoro sanacija pešačke staze

Brankov most: Uskoro sanacija pešačke staze

Sanacija pešačke staze na uzvodnoj konstrukciji Brankovog mosta počeće tokom leta, a radovi će trajati devet meseci od dana uvođenja u posao.

JP „Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“ zaključila je ugovor za sanaciju a vrednost radova je 210 miliona dinara. Izvođač će imati obavezu i da uskladi postojeći glavni projekat sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

– Prvo će biti urađeno idejno rešenje kako bi se pribavili lokacijski uslovi, a zatim sledi izrada glavne projektne sveske za potrebe dobijanja odobrenja za izvođenje radova. Brankov most se neće zatvarati za saobraćaj, već će izvođač biti dužan da izradi projekat regulacije koji će definisati odvijanje saobraćaja u toku izvođenja radova. Vozačima će svakako biti potrebno strpljenje, jer će se protočnost mosta smanjiti u pojedinim trenucima, kada će biti neophodno zatvaranje neke od saobraćajnih traka – istakao je glavni urbanista Milutin Folić.

On je dodao da je pre tri godine urađena detaljna analiza stanja pešačke staze i da je tada konstatovano da su oštećenja čelične konstrukcije i betonskih ploča dosta teška i da se ova oštećenja ne mogu popraviti uobičajenoim održavanjem, već je neophodna izrada projekta za rekonstrukciju pešačke staze na uzvodnoj strani mosta.

Biciklisti prioritet

– Projektom je predviđeno da se zameni 432 metra staze sa ogradom, kao i ivičnjak između pešačke staze i kolovoza. Izradiće se potpuno nova pešačka staza sa konzolama i ivičnjakom, dok će se ograda demontirati, sanirati i ponovo ugraditi, s tim što će biti podignuta na odgovarajuću visinu od 1,2 metra zbog biciklista koji značajno koriste Brankov most i koji su nam apsolutni prioritet – rekao je Folić.

Servisiraće se reviziona kolica, koja se pomoću točkova pomeraju duž pešačke staze i služe za održavanje spoljnih delova mosta. Biće ugrađeno oko 350 tona novih čeličnih konstrukcija, a sav čelik i prateći materijali koji se budu ugradili odgovaraće standardima EU.

Brankov most je obnovljen 1956. godine na stubovima ranijeg Mosta kralja Aleksandra, koji je srušen u Drugom svetskom ratu.

Zbog razvoja grada na levoj obali Save, od 1974. do 1978. godine izgrađena je nova konstrukcija na nizvodnoj strani mosta koja je imala istu siluetu i statički sistem. Na taj način Beograd je dobio moderan most sa po tri saobraćajne trake u svakom smeru, ali je posle skoro 40 godina eksploatacije došlo vreme za pravu sanaciju uzvodne pešačke staze. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.