Naslovna » Turizam » Ukusi Beograda » Prvo organsko vino iz Beograda
Organsko vino iz Beograda

Prvo organsko vino iz Beograda

Pre nego što pomenemo organsko vino, da li ste znali da su Beč i Beograd jedini glavni gradovi na svetu koji na svojoj teritoriji imaju vinograde i klasifikovani su kao vinska regija?

Nemojte da se iznenadite ako krenete Ibarskom magistralom ili u pravcu Mladenovca i primetite putokaze koji vas upućuju ka nekoj od vinarija koje pripadaju beogradskom rejonu.

Male porodične vinarije na obodu glavnog grada dovoljno su se razvile da mogu da ponude na tržištu kvalitetna vina, a većina njih razvija svoje kapacitete i u segmentu vinskog turizma.

Organsko a beogradsko

Vinarija Plavinci se nalazi na brežuljcima pored Dunava, između dve ade kod Grocke.Organsko vino - Indigo - etiketa; Vinarija Plavinci

Tokom 2008. godine jedna mala parcela je oslobođena od korova, a od male garaže je nastala vinarija. Entuzijazam i pasionirani rad vlasnika vinarije su doveli do prvih vina 2014. godine.

Od samih početaka, ideja vlasnika vinarije je bila da proizvede vina što prirodnije, bez dodatnih intervencija koje bi izmenile prirodni karakter vina. Tako je nastala priča o vinima iz vinarije Plavinci, prve organske vinarije na teritoriji Beograda.

Da bi obezbedili što kvalitetnije grožđe kao sirovinu za proizvodnju vina, vinarija Plavinci se pri izboru sorti vinove loze opredelila za regent i panoniju.

Želja im je bila da odaberu sortu koja će davati intenzivno obojena crvena vina, sa dosta ekstrakta i bogate teksture, a da pritom grožđe bude otporno na mrazeve i bolesti. Time je izbor pao na regent, sortu koja je zastupljena u vinogradima u Nemačkoj, Austriji, Engleskoj.

Indigo 2014 – Plavinci

S obzirom da je vinograd regenta podignut na glinovitom tlu, to naročito pogoduje da se naglasi voćni profil vina. Regent je rana sorta, pa berba počinje već polovinom avgusta.

Intenzivna tamnocrvena boja u čaši, bogata voćna impresija na nosu u kojoj dominiraju višnja i kupina uz dosta začinskih tonova koji vinu daju dodatnu kompleksnost. Vino srednjeg tela, tanini prisutni, još uvek neintegrisani.

Prvo vino iz Beograda koje je organski sertifikovano. (danubeogradu.rs)

Alkohol može biti štetan po zdravlje!

Uređuje: DuB volonteri