Naslovna » Turizam » Ukusi Beograda » Preporuka za najbolji med u Srbiji
Najbolji med u Srbiji (foto: Pexels)
Najbolji med u Srbiji (foto: Pexels)

Preporuka za najbolji med u Srbiji

Preporuku za najbolji med u Srbiji teško je dati, ali tokom godine u Beogradu imate veliki izbor jer se po prestonici održavaju tradicionalni sajmovi meda.

Oblast proizvodnje meda nije dovoljno detaljno regulisana, a i primena propisa ne kontroliše se dovoljno često, ni posvećeno.

Savet upućenih glasi – kupujte med kod vama poznatog pčelara u kojeg imate poverenje. Za sve one kojima ovakva preporuka nije dovoljna ostaje činjenica – bolje je kupiti med sa oznakom zaštićenog geografskog porekla nego onaj koji je nema.

Najbolji med – ipak, samo proizvoljno…

U Srbiji je to, za sada, homoljski med, pčelarske zadruge „Homolje med“ koji ima međunarodnu zaštitu geografskog porekla.

Da bi se našao pod zaštićenim imenom, med je morao da zadovolji stroga pravila i dva osnovna kriterijuma – pčele se ne smeju seliti i vrcanje se može obavljati samo jednom godišnje, kako bi se sačuvali ekstrakti svih biljaka koje na tom području cvetaju u toku godine. Zbog toga količine nisu velike, pa je i kvalitetan med nešto skuplji.

Lipov med sa Fruške gore koji proizvodi Društvo pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada ima oznaku geografskog porekla i to je monoflorni med sa više od 60% lipovog polena u kilogramu meda.

Med sa oznakom geografskog porekla prodaje još jedan proizvođač u Srbiji – to je zemljoradnička zadruga iz Lazarevca koja se na tržištu pojavila sa medom pod oznakom „kačerski med„. Med se skuplja na prostoru od Koceljeve do Topole i dalje preko Aranđelovca do Takova i jedan je od najkvalitetnijih. Kačerski med sadrži najmanje 85% bagremovog meda, do 10% livadskog i do 5% lipovog.

Oznake geografskog porekla ima još i đerdapski med.

U Srbiji se može imati poverenje i u manastirski med.

Oduvek je, naime, bila tradicija, da se monasi bave na manastirskim imanjima proizvodnjom meda. Manastir Kovilj je jedan od poznatijih koji proizvodi prirodan i čist med bez aditiva. Vredi pomenuti još jedan, za koji se tvrdi da je najlekovitiji – med od pitomog kestena proizveden u manastiru Dečani.

Med je dobar razlog da čak i odete iz Beograda i da se provozate po Srbiji. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.