Naslovna » Izlasci » Izložbe » Dom Jevrema Grujića: Neviđeni Lubarda
Petar i Vera Lubarda; u pozadini: Besta Fantastica (foto: Legat Petra Lubarde)
Petar i Vera Lubarda; u pozadini: Besta Fantastica (foto: Legat Petra Lubarde)

Dom Jevrema Grujića: Neviđeni Lubarda

Od 2. marta (18.00) do 2. maja u Domu Jevrema Grujića biće otvorena izložba „Neviđeni Lubarda“ kojom se obeležava 110. godišnjica od rođenja slavnog umetnika.

Biće izložena 24 remek-dela, od kojih će neka prvi put biti prikazana našoj javnosti.

Dela koja će biti izložena nastala su između 1936. i 1972. godine, u dva perioda umetnikovog stvaralaštva: između dva svetska rata, počev od 1936. godine, kao i posleratni period sve do 1972. godine, što čini skoro 40 godina rada velikog slikara.

Izložena dela su ustupljena iz kolekcija Kuće legata, a uz učešće Galerije Matice srpske, Medija centra „Odbrana“ Vojske Srbije, Narodnog muzeja Pančeva, kao i iz šest privatnih kolekcija.

Pored slika jednog od najvećih jugoslovenskih slikara 20. veka, biće izložen i deo umetnikove lične arhive, kao i crteži i grafike umetnika. Autentičan ton i novu dimenziju umetničkog viđenja Lubardinih dela daće specijalno odabrana selekcija numera elektronske muzike našeg poznatog di-džeja i producenta Pukija.

Izložbom „Neviđeni Lubarda“ Dom Jevrema Grujića, muzej istorije, umetnosti i diplomatije, nastavlja projekat „Velikani srpskog slikarstva“, koji je započet prošle godine izložbom dela Uroša Predića, koju je videlo više od 20.000 posetilaca.

Radno vreme Doma Jevrema Grujića je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00, sa vođenom turom od 17.00 i 18.00 i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00, sa vođenjem od 12.00 i 13.00.

Besta Fantastica

Istovremeno, u Eurosalonu na Andrićevom vencu, 1. marta od 19.00, biće izloženo remek-delo Petra Lubarde „Besta Fantastica“ (Fantastična zver).

Slika je rađena u Beogradu 1953. godine, a posle samo nekoliko meseci otkupljena je na Bijenalu u Sao Paolu. Ovih dana, posle 64 godine, vraćena je u Beogradu.

Zanimljivo je da je ova slika u domaćoj literaturi poznata pod nazivom „Ribe“ („Savremeno jugoslovensko slikarstvo“ iz 1957) ili „Riba“ (Petar Lubarda, iz edicije „Slikari i vajari“, iz 1964). (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.

Jedan komentar

  1. Koja je cena karte,za vodjenu izlozbu? Hvala