Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Međunarodni dan žena, samo jedna tema
Na Međunarodni dan žena, postavimo jedno pitanje
Na Međunarodni dan žena, postavimo jedno pitanje

Međunarodni dan žena, samo jedna tema

Na Međunarodni dan žena treba otvoriti samo jednu temu – u svim savremenim društvima prisutnu neravnopravnost žena na radu, koja predstavlja opšte prihvaćeno i trajno kršenje ljudskih prava.

Temu ne treba zatvarati, potrebno je vraćati joj se, i kontinuirano podsećati javnost.

Negde u cveću, u istorijskim podacima o nastanku praznika, u dečijim priredbama o Osmom martu, u “koncertima za dame” i “slobodnom danu za koleginice”, negde u sladunjavim epitetima “lepši pol” i “nežniji pol” duboko sakrivena i zatrpana leži tužna istina.

Žene nisu ravnopravne u najvažnijoj oblasti koja im obezbeđuje egzistenciju i, posredno, ostvarenje drugih prava – u pravu na podjednako plaćen rad.

Prepustimo Dan zaljubljenih privatnim odnosima i osećanjima. Neka Osmi mart bude dan podsećanja na sve ono što trenutno obespravljenom polu moraju da garantuju propisi, uz pripadajuće sankcije za kršenje.

Tri podatka o rodnoj diskriminaciji na radnom mestu iz Sjedinjenih Američkih Država sasvim su dovoljna. U zavisnosti od države, zarade žena su za 11-36% niže od zarada muškaraca. Kada se uporede samo žene i muškarci sa visokim obrazovajem, prosečne zarade muškaraca su za 26% više. I na kraju, poražavajuća vest – statističari predviđaju da žene neće postati ravnopravne, kada su zarade u pitanju, do 2152. godine!

Ko da, na Dan žena, pokloni cvet

Zašto, čak i u zemljama gde se preduzimaju ozbiljne mere da se stanje promeni, neravnopravnost uporno opstaje?

Zato što su koreni duboki – kažu analitičari iz Ujedinjenih nacija, mereći pokazatelj koji se zove Indeks rodne nejednakosti. Žene često imaju lošiji start u pristupu obrazovanju, zdravstvenim uslugama, tradicionalne uloge domaćice i majke umanjuju im prilike za lično usavršavanje u drugim oblastima, slobodu izbora karijere…

Na globalnom nivou, u matematici velikih brojeva, prihvatimo da je tako.

Za konkretan slučaj, za naš grad, opštinu, ustanovu, radno mesto, važe sasvim specifični zakoni, odluke, lični odnosi, namere, planovi…

Može li država da uradi više na zaštiti prava, može li lokalna zajednica bolje, šta o svemu misle poslodavci? Kakve podatke oni mogu da ponude javnosti? Kako se vrednuje rad žena, kako i koliko se plaća u poređenju sa radom muškaraca, šta je sa neplaćenim radom… Tu smo da pohvalimo sve one koji će, uz ravnopravan tretman, kolegnici 8. marta pokloniti cvet.

Naučili smo mnogo u prethodnim decenijama o pravima LGBT osoba, o pravima zarobljenika, žrtava rata, porodičnog nasilja, mobinga, o pravima političkih neistomišljenika, beskućnika, naučili smo i o zaštiti životinja, životne sredine…

Zašto je rodna ravnopravnost, posebno ona u oblasti rada i na radu, nije preterano reći, tabu?

(danubeogradu.rs)