Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Muzej savremene umetnosti: Otvaranje na Dan oslobođenja
Muzej savremene umetnosti - umetnička staza

Muzej savremene umetnosti: Otvaranje na Dan oslobođenja

Planirano je da Muzej savremene umetnosti bude otvoren na Dan oslobođenja, a posetioci će do njega moći da dođu „umetničkom stazom“.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić izjavio je za list „Politika“ da će „umetnička staza“ biti veza između kompleksa „Ušće“ i kulturnog zdanja.

Oplemenjena skulpturama iz muzejskog fonda, osvetljena, sa klupama za odmor na svakih 25 metara, ona će biti vesnik transformacije 80 hektara parka između Brankovog mosta i hotela „Jugoslavija“. Još osam glavnih staza povezaće Bulevar Nikole Tesle i reku, a svaka od njih kazivaće svoju priču: naučnu, muzičku, o istoriji i geografiji Srbije, prirodnjačku, dok će između njih biti tereni za fudbal, odbojku, teretane na otvorenom…

Prednost pešacima i biciklistima!

Moraće da se poštuje stroga hijerarhija u kojoj će pešaci i biciklisti imati prednost.

Za stručnjake jednog od najpoznatijih svetskih biroa, „Gel arhitektsa“, koji se bave uređivanjem javnih prostora, sve to bi trebalo da budu mamci za privlačenje Beograđana i turista u taj neiskorišćeni javni prostor.

Finalna verzija tog idejnog rešenja predstavljena je čelnicima grada, a Folić veruje da će pre leta „Zelenilo – Beograd“ početi da oblikuje umetničku stazu. O izboru detalja koji će biti na svakoj stazi svoj sud moći će da daju i sugrađani posredstvom aplikacije „Beograđani“.

– Arhitekte iz Danske oživele su ovaj prostor bez narušavanja prirodnog ambijenta i krupnih graditeljskih zahvata. Na pojedinim mestima biće zasađeno još drveća, svaka glavna staza imaće interesantne eksponate. Park „Ušće“ postaće zelena oaza maltene u centru grada, gde će moći da se uči, rekreira i odmara, a ne kao sada da se uglavnom samo protrčava – ističe Folić i dodaje da je firma „MPC propertis“ gradu donirala idejno rešenje, a da će „Zelenilo“ finansirati izgradnju umetničke staze.

U planu je i pešačko-biciklistički most koji bi kod Beton hale, gde je planirana pasarela do Beogradske tvrđave, povezao desnu savsku obalu sa levom kod Muzeja savremene umetnosti. Izvesna je i još jedna, kako je gradonačelnik naziva, atrakcija grada – gondola kojom će se spojiti tvrđava i park Ušće, prenosi „Politika“.