Naslovna » Izlasci » Akcije » Studenti pokrenuli peticiju protiv sve učestalijih pljački po Beogradu
Studenti - peticija

Studenti pokrenuli peticiju protiv sve učestalijih pljački po Beogradu

Pošto se povećava broj građana koji su opljačkani usred bela dana, studenti Beogradskog univerziteta pokrenuli su akciju potpisivanja peticije za povećanje broja policijskih patrola na određenim lokacijama.

Sve više raste strah građana Beograda, a naročito studenata koji se često kreću po kritičnim zonama u kojima džeparoši „operišu“. Svakodnevno se u Facebook grupi Studenti Beogradskog univerziteta javlja veliki broj onih kojima su ukradeni novčanici, telefoni ili torbe.
Na inicijativu studenta Pravnog fakulteta Vukašina Baraća, u saradnji sa Studentskim parlamentom Pravnog fakulteta u Beogradu i administratorima Facebook grupe Studenti beogradskog univerziteta, organizovano je potpisivanje peticije. Neophodno je prikupiti najmanje 2000 potpisa da bi se zahtevalo rešenje od nadležnih institucija i organa.
Na udaru pljački – Vukov spomenik, Zeleni venac, Autokomanda, Karaburma, Slavija, Ušće i Sava centar

Inicijator akcije prikupljanja potpisa, Vukašin Barać, pre šest godina je doživeo više od neprijatnosti. U ulazu zgrade na njega su noževima nasrnula tri napadača i tom prilikom mu oduzela zlatni lanac.

U želji da se ovom, kako sam naglašava, velikom kriminalu stane na put, Barać je pokrenuo ovu akciju. On naglašava da je neophodno da svaki građanin Beograda učini nešto da bi uticao na povećanje opšte bezbednosti u glavnom gradu.

Naročitu ulogu imaju studenti koji, okupljeni u pomenutoj Facebook grupi, pokušavaju da prošire svest o problemu koji se uskoro neće završavati samo krađom. Kradljivci postaju sve agresivniji kao što je Barać doživeo sa sopstvenoj koži.

„Tražićemo da se po lokaciji koje smo prepoznali postave minimum po dve patrole policije da bismo odvratili počinioce od vršenja tog krivičnog dela“, naglašava Vukašin Barać.

S obzirom na to da peticije često ne doprinose rešavanju različitih pitanja od opšteg interesa, Barać tvrdi da ima alternativu. U tom slučaju on bi zatražio podršku kolega studenata i profesora Pravnog fakulteta da izađu sa zahtevom o izmeni i dopuni krivičnog zakonika.

Cena izdavanja novih dokumenata od 1155 do 5200 RSD!

Iako se mahom ove krađe izvode neprimetno pa ni ne dolazi do fizičkog obračuna sa počiniocem zločina, neprijatnosti koje nastaju su velike.

Za izdavanje nove lične karte ukoliko je istekla stara neophodno je izdvojiti 1155 RSD, dok u slučaju nestanka cena novog dokumenta je 3553 RSD. Ukoliko je u pitanju nestanak pasoša izdaci su skoro duplo veći. Za novi pasoš je potrebno izdvojiti 5.200 RSD.

Građani koji žele da potpišu peticiju, to mogu da učine u prostorijama Studentskog parlamenta na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, od srede do petka, u periodu od 11.00 do 14.00 i na predstojećoj velikoj žurci Studenata beogradskog univerziteta, koja je najavljena za petak 17. mart od 22.00, u klubu Andergraund.

Očekuje se priključenje Bogoslovskog fakulteta pomenutoj akciji prikupljanja potpisa, pa će građani imati priliku da daju svoj potpis i u prostorijama pomenute obrazovne ustanove.

Trebalo bi da se priključe i Ekonomski i Mašinski fakultet, a studenti pozivaju sve fakultete koji imaju volje da ih podrže i stanu u odbranu lične i bezbednosti sopstvene imovine svih građana Beograda, ali i njegovih posetilaca. (danubeogradu.rs; Katarina Tomović)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.