Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Kraljica Španije
Kraljica Španije

U bioskopima: Kraljica Španije

Jedan od najgledanijih filmova sa ovogodišnjeg FEST-a, „Kraljica Španije“, prikazivaće se u domaćim bioskopima od 16. marta.

Nastao kao svojevrsni nastavak legendarnog filma „Devojka tvojih snova“ (1998), prošlogodišnja komedija nas uvodi u pedesete godine, kada se filmska diva Makarena Granada vraća iz Holivuda u Španiju da snimi američki blokbaster pod nazivom „Kraljica Španije“, u kojem će udahnuti život Izabeli I od Kastilje.

Kad čuje za tu vest, Blas Fontiveros, koji nije boravio u Španiji od kada je režirao film „Devojka tvojih snova“ za nemačke naciste 18 godina ranije, odlučuje da se, ipak, vrati i ponovo susretne sa starim prijateljima. Njihov povratak će pokrenuti niz događaja koji će dovesti do snimanja filma… Ali i upoznavanja diktature Franciska Franka.

Kruz i Trueba – po treći put

Ovo je treća saradnja između oskarovaca Truebe i Penelope Kruz, posle njihovog zajedničkog rada na filmovima „Zlatno doba“ (1992) i „Devojke tvojih snova“ (1998).

Španski režiser, producent, scenarista i urednik knjiga, Trueba, rođen 1955. u Madridu, jedno je od najznačajnijih imena kinematografije sa Pirineja. Njegovu biografiju krasi nominacija za najprestižniju nagradu u oblasti filmske umetnosti, čuvenog Oskara, za ostvarenje „Chico & Rita“ (2010), osvojena BAFTA nagrada za najbolji film van engleskog jezičkog područja za „Belle Epoque“ (1992), tri nominacije i jedna pobeda na Berlinskom filmskom (dobitnik je Srebrnog lava), tri pobede i četiri nominacije za nagradu Goja španske Akademije umetnosti i nauka i još više od 20 nominacija i osvojenih priznanja na filmskim festivalima širom sveta.

Kao filmski kritičar dugogodišnji je saradnik uticajnih španskih magazina, a 1988. proglašen je za predsednika španske Akademije filmske umetnosti i nauka. Kao muzički producent osvojio je dve Gremi nagrade i četiri Latino Gremija.

– Prošlo je gotovo 20 godina od „Devojke tvojih snova“. Verujem da je prošlo sedam, osam godina pre nego što sam počeo da razmišljam o nastavku. Zapravo, ne konkretno o filmu već o junacima i šta se sa njima dogodilo. Malo, pomalo u glavi sam imao određene scene, dijaloge… Bilo mi je zanimljivo. Postao sam radoznao. Nikada nisam snimao nastavak nekog filma. Ali ideje su se same javljale i bile su zabavne. Počeo sam da pišem a da nisam još odlučio šta ću s tim da radim. Samo da ne bih zaboravio. Na kraju mogu da kažem da je ceo taj proces tekao nekako prirodno. Kao da je film nastao sam od sebe – rekao je Trueba. (danubeogradu.rs)

Originalni naslov i prevod na srpski: La reina de España / Kraljica Španije. Dužina trajanja filma: 128 minuta. Država i godina proizvodnje: Španija / 2016. Žanr: komedija, drama. Uloge: Penélope Cruz, Cary Elwes, Mandy Patinkin. Reditelj: Fernando Trueba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.