Naslovna » Izlasci » Muzika » Clubbing » Guy Gerber pod otvorenim nebom

Guy Gerber pod otvorenim nebom

Nakon što je prethodne dve godine u Beograd dovodio lidere svetske elektronske scene, Apgrade će i treću sezonu otvoriti sa gostovanjem jednog od vanserijskih igrača. Neuhvatljivi izraelski mag Guy Gerber, nastupiće u petak, 12. maja, pod otvorenim nebom u Beogradu! U pitanju je specijalno odabran događaj u Gerberovom kalendaru, veoma ograničenog kapaciteta, u kultnom „open-air“ prostoru Barutana, smeštenom ispod bedema Beogradske tvrđave. Uvod i završnicu ove majske noći spremiće Kristijan Molnar i Vlada Janjić, a prve ulaznice po ranoj ceni od 890 dinara, dostupne su na svim blagajnama Gigstixa i Eventima.

Prošlo je deset punih godina otkako nas je sa nogu oborio Gerberov nestvarni album „Late Bloomers“ i njegovi biseri, neponovljiva melohimna „Sea of Sand“ ili orijentalna tema iz „Belly Dancing“. Sven (Väth) je prvi preoznao o kakvom vanserijskom umetniku se radi i objavio mu album na tada najmoćnijoj etiketi u poznatom univerzumu, „Cocoon“, a Gerbera uvrstio u kalendar svih svojih žurki. Urođena ingenioznost Izraelcu ne dopušta da sledi tuđa pravila igre i redovno ga vodi u neočekivane kreativne poteze. Primera ima mnogo. Kada mu londonski Fabric traži da snimi DJ miks, Gerber im vrati set sastavljen od 100% njegove skroz nove, neobjavljene produkcije! Kada mu komercijalni gigant sa Ibice, klub Pacha, ponudi rezidenciju, on je iskoristi da promoviše alternativnu scenu i to sa velikim uspehom. I baš kao što i uspešno spaja melanholiju i euforiju, Gerber konstantno nastupa u ko-hedlajnerskim kombinacijama koje naizgled deluju nemoguće, a na toj listi redovni su i Sven, Klock, Sasha i Richie.

Njegova etiketa „Rumors“ danas je i jedna od najtraženijih istoimenih žurki koja je u poslednjih godinu dana pored nedeljne rezidencije na Ibici obišla i Buenos Aires, Čikago, Tokio, London, LA i druge metropole u kojima su Gerberovi gosti bili ljudi čije se ime izgovara sa velikim pijetetom: Moodymann, DJ Harvey, Lee Burridge i Danny Tenaglia, ali i nove generacije genijalaca kao što su Red Axes, Bob Moses, Kenny Glasgow i Bill Patrick. U međuvremenu, njegov studio iz kojeg su izašle neke od najznačajnijih numera savremene muzike, iznedrio je prvo album „Who’s Stalking Who“, kojeg je ubrzo nasledio famozni „11 11“, album koji su posle zajedničkog provoda na Burning Manu izbacili muzički mogul Puff Daddy i Gerber lično. Oba su naišla na sjajne reakcije javnosti, a slede i novi dueti sa Dixonom (No Distance), Miss Kittin (Rumors on the Dancefloor) i nedavno objavljenim singlom „Here Comes the Rain“ sa njujorškom umetnicom Deniz Kurtel.

Gerberovi setovi su izuzetno intenzivni, eklektični i predstavljaju unikatna iskustva čija snaga leži u izuzetnoj muzičkoj širini, rafiniranoj tehnici miksa i savršenom osećaju za svakog ponaosob u publici. Sve vrline svojstvene samo najvećim disk džokejima dokazao je u maratonskim setovima na Burning Manu, ili na tajnim žurkama na Ibici gde se brišu linije između noći i dana. Otvaranje Barutane i start treće Apgrade sezone, dolazi na početku nove, velike „open-air“ sezone koja će i ove godine da kulminira u septembru na već tradicionalnom Apgrade vikendu.

Apgrade je u samo dve protekle sezone u Beograd doveo gotovo sve vodeće izvođače elektronske scene kao što su to Sven Väth, Richie Hawtin, Nicolas Jaar, Dixon, Tale of Us, Marcel Dettmann, Chris Liebing ili Loco Dice, ali i prave ikone svetske scene među kojima su i Miss Kittin, Function, Agoria, Efdemin, Mathew Jonson, Terrence Fixmer, Mike Huckaby i Steve Bug. Na Apgrade događajima predstavljene su i neke od novih zvezda kao što su Recondite, Sebastian Mullaert, Fabio Florido, Valentin Stip, Dave Harrington, Julian Jeweil i Caleb Calloway, a domaću podršku pružali su Marko Nastić, Tijana T, Vladimir Ivković, Marko Milosavljević, Kristijan Molnar, Filip Xavi, Schwabe, Monosaccharide, Alexandar Ivković, te rezidenti Gordan Paunović i Vlada Janjić.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.