Naslovna » Izlasci » Izložbe » MJ: Projekat Europoly u Beogradu od 6. do 13. aprila
Ovako se "igra" Europoly
Ovako se "igra" Europoly

MJ: Projekat Europoly u Beogradu od 6. do 13. aprila

U Muzeju Jugoslavije u četvrtak 6. aprila počinje prva konferencija regionalnog projekta Europoly.

Europoly je, zapravo, jedan od pratećih programa aktuelne izložbe „Jugo, moja Jugo“ i nosi podnaslov Prošlost, sadašnjost i budućnost balkanskih migracija u zemlje Centralne i Zapadne Evrope. Pripremljen je debatni program, filmske projekcije i učešće u igri-instalaciji Europoly.Za dž

Podsećamo, Muzej Jugoslavije je Muzej istorije Jugoslavije (Botićeva 6), koji je početkom marta zvanično promenio ime.

Učešće na konferenciji je besplatno.

Europoly, Konferencija #1, Beograd

Četvrtak 6. april, 17 časova, Otvaranje

Učesnici konferencije Boris Buden, Vladimir Ivanović i Želimir Žilnik simbolično će odigrati partiju igre Europoly (umetničkog dela-instalacije iz 2004. godine, izrađene u formatu društvene igre nalik na Monopoly) srpsko-austrijskog umetnika Dejana Kaluđerovića.

Ovaj rad preispituje položaj imigranata u EU, kao i samu ideju EU te jaz između ideala i prakse. Građani zemalja koje nisu članice EU, a koji rade u zemljama članicama EU fotografisani su i zastupljeni u igri Europoly zajedno sa svojim profesijama. Sreća u velikoj meri determiniše moguć uspeh ili propast „igrača“ koji žele da postanu deo EU i preuzmu nov evropski identitet. Evropska unija definiše evropski identitet kao nešto što se može steći samo unutar EU i što je time rezervisano isključivo za građane Evropske unije iako se Evropa ne okončava na granicama Unije. Ipak, EU ima moć da definiše identitete, moć da uspostavlja pravila igre kojima se drugi moraju povinovati. Potrošačko društvo Evropske unije stvorilo je pravilo po kom „sve je na prodaju“ uključujući tu čak i naše identitete.

Instalacija Europoly biće postavljena do 13. aprila. Prijave za učešće u igri Europoly vrše se putem e-mail adrese: office@krokodil.rs.

Prvi i drugi debatni krug, 18 časova
Prvi debatni krug nosi naziv JUGODOJČ. U njemu učestvuju Tatomir Toroman, kustos Muzeja Jugoslavije i Vladimir Ivanović, istoričar koji predaje na Univerzitetu Humboldt, a čija su dugogodišnja istraživanja posvećena radničkim i izbegličkim migracijama s prostora bivše Jugoslavije. Prvi debatni krug moderiraće Ivan Velisavljević. PARALELNE PRIČE naziv je drugog debatnog kruga koji će moderirati novinarka Ljubica Gojgić. U njemu učestvuje poznati filozof Boris Buden.

Nakon dva debatna kruga, od 20 časova uslediće projekcija filmova Želimira Žilnika „Kenedi se vraća kući“ i „Kenedi lost and found“.

Petak, 7. april

Drugi dan konferencije biće otvoren, u 17 časova, kolektivnim obilaskom izložbe “Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče” uz vođenje koautora izložbe Tatomira Toromana, kustosa Muzeja Jugoslavije, sa učesnicima konferencije: Alidom Bremer, Borisom Budenom, Vladimirom Ivanovićem i Želimirom Žilnikom.

Od 18. časova moderator Filip Balunović će sa učesnicima trećeg debatnog kruga, Borisom Budenom i Alidom Bremer, razgovarati na temu KRITIČKE ZAJEDNICE U EGZILU.

Četvrti debatni krug, u kome učestvuju Želimir Žilnik i Vladimir Ivanović, nosi naziv BUDUĆNOST MIGRACIJA. Moderiraće ga novinarka Ana Otašević.

Beogradsku konferenciju zatvoriće projekcije filmova Želimira Žilnika „Nezaposleni ljudi“, „Inventur“ i „Tvrđava Evropa“.

***

O seriji regionalnih konferencija Europoly

Serija regionalnih konferencija EUROPOLY je multidisciplinarni projekat koji se bavi temom migracija, prevashodno s područja zapadnog Balkana u zemlje centralne i zapadne Evrope. Počev od velikog talasa ekonomskih migranata (takozvanih gastarbajtera) iz šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka preko desetina hiljada ratnih izbeglica iz devedesetih, anti-provincijskih odlazaka mladih uglavnom u svetske metropole kao i konstantnog odliva mozgova te najnovije izbegličke krize koja se preko Balkana kreće prema evropskim zemljama – misija serije regionalnih konferencija EUROPOLY jeste da se na dinamičan način, istraži i mapira bogat društveni, kulturni i umetnički uticaj koji je ovaj dugotrajan migracioni talas izvršio kako na region zapadnog Balkana tako i na zemlje koje su najčešće predstavljale finalnu migrantsku destinaciju. Iseljavanje i dislociranje iz zemlje porekla često pokreće mnoga dodatna pitanja povratka, pripadnosti i različitih posledica koje taj proces ostavlja na identitet pojedinca.

Organizatori projekta Europoly su Udruženje KROKODIL (SRB), BLOCKFREI (AU), Udruga BIJELI VAL (HR), Udruženje CRVENA (BIH). Projekat su omogućili: Allianz Kulturstiftung, Austrijski kulturni forum, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb. Partneri: Muzej Jugoslavije, Goethe-Institut Zagreb, KIC 

Ostale konferencije regionalnog projekta Europoly održaće se u Zagrebu u maju 2017, u Sarajevu u septembru 2017. i u Beču u decembru 2017. godine.

(danubeogradu.rs)