Naslovna » Turizam » Van Beograda » Prvomajski izlet, tri predloga
Sremski Karlovci 2017 - izlet u vreme novog festivala
Sremski Karlovci 2017 - izlet u vreme novog festivala

Prvomajski izlet, tri predloga

Može li se u nekoliko reči opisati šta podrazumeva jedan dobar prvomajski izlet? Teško. Želje i očekivanja su različiti, a poslednji dani aprila i prvi dani maja obično se koriste za boravak u prirodi, na vodi, druženje sa familijom, putovanje u inostranstvo… ili se, jednostavno, mogućnost da se ode na izlet ignoriše i prvomajski praznici provode u Beogradu.

Ukoliko do sada niste odlučili gde da odete, i da li uopšte da odete, predlažemo tri pravca, kao ideje ili konačno rešenje.

Vino, zabava… i praznični šoping

Evo, najpre, predloga za sve one koji bi da se opuste, zabave, uživaju, i sebi priušte novi komad garderobe za nastupajuću sezonu.

Ne mora se putovati daleko. Krenite u Sremske Karlovce i Inđiju.

Ukoliko za prvomajske praznike posetite Sremske Karlovce, imaćete privilegiju da se pohvalite svojim prisustvom na prvom prolećnom festivalu vina u ovom gradu. Nova manifestacija nosi jednostavan naziv “Sremski Karlovci 2017”, posvećena je grožđu, vinu i bermetu, i biće održana 29. i 30. aprila i 1. maja.

Organizatori obećavaju besplatne sadržaje za posetioce, među kojima su i vožnja katamaranom, kanuima i biciklima, a vodiči će zainteresovane povesti na ture po Sremskim Karlovcima… Prvog dana manifestacije najavljen je nastup grupe Galija.

Prvomajski šoping je uvek pravo zadovoljstvo, pošto za kupovinu letnje garderobe ne treba odvojiti suviše novca. Fashion Park Outlet centar Inđija radiće tokom praznika u punom radnom vremenu, od 10 časova do 21 čas, svakog dana. Ukoliko ste bili, znate šta vas tamo čeka, a ako niste, vreme je da odete.

Resavska Sveta gora, Prirodnjački centar, Moravski konaci…

Evo jednog predloga za ljubitelje prirode i neobičnih kombinacija – posetite manastire Resavske Svete gore, a usput i atrakcije Svilajnca i Jagodine.

Uobičajeni naziv Sveta gora za više pravoslavnih manastira smeštenih na relativno malom prostoru obeležava i hramove na desnoj obali Velike Morave, između Svilajnca i Jagodine. Ima ih šest i poznati su pod imenom Resavska ili Moravska Sveta gora. Reč je o srednjovekovnim manastirima Miljkov manastir, Zlatenac, Tomić, Dobreš, o Manastiru Prečiste Bogorodica i Crkvi brvnari iz 1820. godine. Svaki hram ima zanimljivu istoriju, smešteni su u lepom prirodnom ambjentu, a kada dođete do jednog, monahinje i monasi će vas uputiti kako da najlakše stignete do sledećeg. Pripremite se za šetnju.

Udaljenost Resavske Svete gore od Beograda je oko 120 kilometara. Sa auto-puta Beograd – Niš isključićete se na skretanju za Svilajnac, kod motela “Stari hrast”. Na smo par kilometara od isključenja je Prirodnjački centar Srbije, jedna od najposećenijih turističkih destinacija u prošloj sezoni, pa predlažemo da ga obiđete. U okviru stalne postavke, u kojoj dinosaurusi zauzimaju glavno mesto, početkom aprila otvorene su dve nove – Geodiverzitet Srbije i Vulkan (sa modelima vulkana visine deset metara u parku izvan objekta).

 

Nedaleko od Resavske Svete gore su manastir Manasija i Resavska pećina, a u Jagodini Muzej voštanih figura, veštački vodopad i Zoološki vrt pa, u zavisnosti od afiniteta, iskoristite priliku da izlet u Pomoravlje učinite još bogatijim i zanimljivijim. Na povratku, svratite u Etno selo Moravski konaci, kod Velike Plane. Jezero, ostrva, mostovi, originalne brvnare, mala crkva, restoran… smešteni su u simpatičnom kompleksu napravljenom za odmor i uživanje.

Kragujevac, Uranak Fest… i Topola

Verovatno ste čuli da se na Srebrnom jezeru od 29. aprila do 2. maja održava festival Uranak, koji je najveći prvomajski festival u Srbiji. Ulaznice su već neko vreme u prodaji i privode se kraju poslednje pripreme.

Ukoliko već niste rezervisali svoje mesto tamo, predlažemo alternativu – da sasvim opušteno krenete put Kragujevca, na besplatan Uranak Fest kod jezera u Šumaricama. Uranak Fest se najavljuje kao dvodnevni festival muzike, kulture i sporta, koji će biti održan 30. aprila i 1. maja. Na binama će se slušati džez i tehno, a ukoliko vam line up ne odgovara, prošetajte parkom, a zatim i gradom. Nadamo se da će vreme biti lepo, a letnje bašte kafea otvorene.

Ako ste u Kragujevac došli auto-putem, vratite se preko Topole i svratite na Oplenac. Pored Crkve svetog Đorđa uvek je prijatno. U kraju poznatom po vinogradima možete posetiti odabranu vinariju i ručak planirati baš u nekom lepom restoranu u Topoli.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković