Naslovna » Izlasci » Festivali » Dok’n’Ritam 2017 od 1. do 4. juna
Dok'n'Ritam festival 2017

Dok’n’Ritam 2017 od 1. do 4. juna

Drugi Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam biće održan od 1. do 4. juna u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu.

Na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima.

Ove godine takmičarski program festivala podeljen je u dve celine: međunarodnu i nacionalnu selekciju.

U revijalnom delu publika će imati priliku da premijerno u regionu pogleda film „Rumble: The Indians Who Rocked the World“ o ulozi indijanaca u istoriji popularne muzike. Srpsku premijeru imaće film „Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words“ o Frenku Zapi, jednom od najuticajnijih muzičara druge polovine XX veka.

Dok’n’Ritam predstavlja Saru Renar

Na otvaranju festivala, u četvrtak 1. juna (21.00), nastupiće regionalna zvezda mlađe generacije, Sara Renar. Sarin zvuk opisan je kao alternativan sa primesom indie i pop muzike uz malo elektronike, a njena pojava i specifičan izraz, postali su prepoznatljivi i popularni širom regiona.

Tokom festivala, planirana su još dva koncertna nastupa.Za dž

Predstavljanje specifičnih, raznovrsnih muzičkih stilova, i akteri dokumentaraca koji insistiraju na konceptu-performansu, glavne su odlike ovogodišnjeg izdanja Dok’n’Ritam festivala.

U okviru takmičarskog programa, između ostalog, biće prikazani filmovi „No smoking in Sarajevo“ (srpska premijera), dokumentarac o bendu Zabranjeno pušenje, „Neka je dan radostan“ zanimljiv dokumentarac o poznatoj makedonskoj rok grupi Kulturno umetnički rabotnici (srpska premijera).

Publika će imati priliku da se provoza hip hop prugama kroz bosanski film „Soul Train“, a saznaće se kako je „Panta dospeo na kazan“ i „Zašto je Dragan napravio orkestar“.

Filmovi koji govore o pop rok sceni 70-ih godina na ovim prostorima, grupama Lutajuća srca (iz Niša), pod nazivom „Lutajuća srca – arhiv emocija“ i „LP film Buldožer – Pljuni istini u oči“, takođe će biti deo takmičarskog programa.

„Najvažniji dečko na svetu“, naziv je još jednog veoma interesantnog filma, u kom će publika moći da upozna fanove Džastina Bibera, a tu je i neobična priča o ljudima koji se prerušavaju u stripovske i filmske heroje donosi film „Vanila Stop!“ u Vice produkciji…

Dok'n'Ritam: Sara Renar
Dok’n’Ritam: Sara Renar

U specijalnom programu nazvanom „Notabuk“ biće predstavljene knjige koje se bave muzikom i muzičarima. Na festivalu će se predstaviti prva muzička knjižara iz regiona – Rockmark, koja na svojim policama trenutno broji više od 800 naslova muzičkih knjiga.

Razgovaraće se o knjigama posvećenim Kurtu Kobeinu, Brus Springstinu, Dorsima, a biće predstavljena najnovija biografija o Prinsu i muzičke knjige koje nam dolaze iz izdavačke kuće Laguna: „Godine na 6“ Vlade Džeta i „Kada kažeš da sam tvoj“ Gorana Skrobonje.

Work in progress

Posebno zanimljiv program biće Work in progress koji predstavlja muzičke dokumentarce koji su trenutno u nastanku.

Work in Progress je veoma značajna sekcija festivala, zato što je festival DNR inicijalno posvećen afirmaciji i promociji muzičkog dokumentarca kao žanra, i posebno, domaće produkcije muzičkih dokumentaraca.

Ovaj segment uključuje gostovanje autora, uz isečke sa snimanja, odabrane kadrove, fotografije…

Reditelj Milan Nikodijević sprema film „Rokopisac“, posvećen radu Petra Pece Popovića, novinara, publiciste i utemeljitelja rok kulture na ovim prostorima.

Rediteljka Biljana Tutorov predstaviće nam film o Darku Rundeku i Kargo Orkestru, pod nazivom „Kargo“, a u ulozi koproducenta, predstaviće i dokumentarac o Tusti, prerano preminulom pevaču sastava KUD Idijoti, hrvatskog reditelja Andreja Korovljeva. Pavle Terzić predstaviće film „BPM“ o elektronskoj muzici.

Zanimljivi gosti i žiri

Prošle godine, sa Giletom iz Električnog orgazma na festivalu je vođen razgovor na temu muzičara i religije. Ove godine, Dok’n’Ritam ima nove važne teme za razgovor sa zanimljivim gostima. Razgovaraće se o uticaju žena na muzičku scenu regiona danas, kao i o značaju muzičkih dokumentaraca i festivala muzičkog dokumentarnog filma u okruženju.

Žiri drugog Dok’n’Ritam festivala čine Toni Šarić, promoter muzičkog filma, direktor festivala dokumentarnog rock filma DORF, koji iza sebe ima deset uspešnih izdanja, zatim muzičar Rambo Amadeus i reditelj Mladen Đorđević, jedan od selektora FESTa.

Publika će opet imati priliku da odlučuje o najboljem filmu (poslednjeg dana festivala biće dodeljene nagrade žirija i publike) koji će dobiti nagradnu skulpturu, čiji je autor regionalno poznati vajar Vitold Košir, a posle projekcija filmova biće održani razgovori sa autorima. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.