Naslovna » Izlasci » Akcije » M3: Maj mesec matematike 2017

M3: Maj mesec matematike 2017

Od 10. do 31. maja biće organizovana šesta manifestacija Maj mesec matematike.

U Naučnom klubu Beograd, Centar za promociju nauke (CPN) otvoriće u sredu, 10. maja od 19.00, najmasovniju nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju čiji je slogan „Matematika, moja šansa“.

Tema je moćna matematička teorija verovatnoće, nastala iz tri veka stare prepiske dva Francuza koji su pokušali da matematički dokuče pravilnosti u igri kocke.

Zašto volim matematiku

U okviru otvaranja, posetioci će moći da čuju popularno predavanje „Zašto volim matematiku“ koje će održati dr Stojan Radenović, matematičar čiji su radovi posebno doprineli plasmanu Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi.

U bogatom ovogodišnjem programu, CPN je osmislio izložbu „Šanse“, koja se tokom trajanja manifestacije nalazi na otvorenom, u Knez Mihailovoj ulici. Pored predavanja i izložbi, program manifestacije Maj meseca matematike uključuje i tribine i radionice, kao i zabavne aktivnosti kao što su turniri u igrama jamb i fleš.

Najveća ovogodišnja atrakcija je „Matematički šou“, prvi međunarodni matematički šou-program organizovan u Srbiji, koji se odigrava u Velikoj sali SKC-a, 16. maja. U okviru petočasovnog programa, od 17.00 do 22.00, učestvuju Džejms Tenton iz SAD, Kolm Malkajhi i Kolin Rajt iz Irske, Ben Sparks iz Velike Britanije, Kristof Fenjesi iz Mađarske. Predavanja su na engleskom jeziku, uz obezbeđen prevod.

Maj mesec matematike nije ograničen samo na prestonicu. U mestima širom Srbije, a posebno u trinaest Naučnih klubova, organizuje se čitav niz popularnih predavanja, radionica, izložbi i razgovora. (danubeogradu.rs)

Maj mesec matematike 2017 – program

M3: Maj mesec matematike 2017 - program

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.