Naslovna » Izlasci » Festivali » Međunarodni festival rane muzike 2017

Međunarodni festival rane muzike 2017

XII Međunarodni festival rane muzike na istorijskim instrumentima – biće organizovan od 10. do 25. juna u Kolarčevoj zadužbini, Crkvi Svetog Petra i Katedrali Blažene Djevice Marije.

Na Festivalu rane muzike biće predstavljeni priznati solisti i ansambli koji će svirati na instrumentima iz doba kada je muzika komponovana.

U okviru ovog festivala biće obeležene i dve značajne godišnjice – 450 godina od rođenja italijanskog kompozitora Klaudija Monteverdija i 250 godina od smrti nemačkog kompozitora Georga Filipa Telemana.

Na ovom festivalu će učestvovati i stipendisti Fondacije za mlade talente grada Beograda, a održaće koncert pod nazivom „Talenti sviraju barok“.

Umetnički direktor Studija za ranu muziku i Festivala rane muzike Predrag Gosta rekao je da je Festival rane muzike značajan poduhvat i da je nastao 1991. godine, te da se održavao do 1996. Obnovljen je 2012. godine.

– Ova godina je značajna jer je pre 25 godina osnovan Studio za ranu muziku Udruženja građana. Zadovoljstvo je što Festival rane muzike i Studio za ranu muziku ponovo sarađuju sa festivalom Dani orgulja. Izuzetno nam je zadovoljstvo što će učestvovati i mladi talendi iz gradske fondacije – naglasio je Gosta.

Festival Dani orgulja biće održan od 27. juna do 6. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije. (danubeogradu.rs)

Festival rane muzike 2017 – program

Subota, 10. jun (20.00) – Katedrala Blažene Djevice Marije
Hrvatski barokni ansambl
Ovo je najznačajniji hrvatski ansambl specijalizovan za istorijsku interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne muzike baroka i njemu bliskih epoha na originalnim istorijskim instrumentima i njihovim kopijama.

Nedelja, 11. jun (20.00) – Katedrala Blažene Djevice Marije
New Trinity Baroque / Buxtehude: „Membra Jesu Nostri“
New Trinity Baroque je osnovan 1998. godine u Londonu, kao rano-muzički ansambl koji specijalizuje muziku baroka na istorijskim instrumentima. Osnivač i umetnički direktor asnambla je Predrag Gosta, čembalista i dirigent.

Ponedeljak, 12. jun (20.00) – Crkva Svetog Petra
Ansambl za ranu muziku VisAntiqua
VisAntiqua se bavi interpretacijom rane muzike, koja obuhvata period srednjeg veka, renesanse i baroka na autentičnim instrumentima i u kostimima pomenutih epoha. Programom vodi na putovanje kroz srednjovekovnu Evropu, od Španije, preko Francuske, Nemačke, Engleske i Italije sve do stare Srbije i Balkana.

Utorak, 13. jun (20.00) – Katedrala BDM
Ansambl „Antiphonus“
Vokalni ansambl sastavljen je od izuzetnih pevača iz Hrvatske, a izvešće madrigale i vokalna dela Klaudija Monteverdija u čast 450. godišnjice od rođenja ovog slavnog italijanskog kompozitora.

Sreda, 14. jun (20.00) – Crkva Svetog Petra
Evelyn Tubb, sopran, i Michael Fields, lauta
Cenjeni engleski umetnici sviraće dela Grina, Kempiona, Džonsona, Parsela…

Četvrtak, 15. jun (20.00) – Katedrala Blažene Djevice Marije
Maurice Clement, orgulje
Orguljaš iz Luksemburga jedan je cenjenijih evropskih umetnika koji sviraju stare instrumente. U Beogradu će svirati dela Frobergera, Freskobaldija, Parsela, Bema i drugih baroknih kompozitora.

Petak, 16. jun (20.00) – Crkva Svetog Petra
Florian Deuter, barokna violina
Nemački dirigent i violinista sviraće Bahova dela.

Subota, 17. jun (20.00) – Crkva Svetog Petra
Bojan Čičić, barokna violina (VB/Hrvatska)
Svirao je u čuvenom ansamblu Zagrebački solisti, kao i u drugim priznatim evropskim ansamblima, uključujući i ansambl za ranu muziku Florilegium. Sviraće Bahova dela.

Nedelja, 18. jun (20.00) – Crkva Svetog Petra
Ansambl Il Rossignolo
Ottaviano Tenerani predvodi ansambl koji je nastao 1998. godine. Snimili su desetak albuma uglavnom barokne muzike.

Ponedeljak, 19. jun (20.00) – Kolarac
Solisti Nove beogradske opere i New Trinity Baroque
Sviraće Hendlovu operu „Orlando“.

Utorak, 20. jun (20.00) – Katedrala Blažene Djevice Marije
Pavao Mašić, orgulje
Hrvatski čembalista i orguljaš, dobitnik je značajnih evropskih i hrvatskih nagrada. Sviraće Bahova dela.

Sreda, 21. jun (20.00) – Katedrala BDM
New Trinity Baroque i Florian Deuter
Koncert posvećen slavnom Georgu Filipu Telemanu, povodom 250. godišnjice od njegove smrti, uz muziku iz njegove najpoznatije kolekcije „Tafelmusik“, „Essercizii musici“, kao i Nove pariske kvartete.

Četvrtak, 22. jun (20.00) – Katedrala Blažene Djevice Marije
Orpharion
Ansambl Orpharion osnovan je u septembru 2006. godine i specijalizovan je za izvođenje evropske srednjovekovne i renesansne muzike (period od XII do XVII veka). Članovi ansambla školovali su se na odseku za ranu muziku MŠ „Josip Slavenski“ gde su stekli bogato iskustvo u njenoj interpretaciji.

Petak, 23. jun (20.00) – Crkva Svetog Petra
Darko Karajić, multiinstrumentalista
Umetnik iz Šapca nastupao je solo ili sa ansamblima svirajući ranu muziku po mnogim domaćim i svetskim koncertnim dvoranama i festivalima, uključujući i Guitar Art festival. Organizator je Dana laute u Beogradu. Drži majstorske kurseve po regionu.

Subota, 24. jun (20.00) – Katedrala Blažene Djevice Marije
Hor Orfelin
Vokalni studio Orfelin osnovan je 2009. godine u Novom Sadu. Najveći deo Orfelina čine članovi poznatog crkvenog hora „Sveti Stefan Dečanski“, a gudački orkestar vode članice renomiranog kvarteta TAJJ.

Nedelja, 25. jun (20.00) – Katedrala Blažene Djevice Marije
Savaria Baroque Orchestra
Osnivač popularnog mađarskog orkestra je Pál Németh, a u Beogradu sviraju dela Hajdna i Esterhazija.

Jedan komentar

  1. Fantastičan festival i program – prosto neverovatno da se ovako neÅ¡to može naći u Srbiji. Kolko znam ovo je jedini festival ovakve vrste kod nas! Svaka čast organizatorima i ovabezno idem i zovem sve svoje prijatelje. Nadam se da će narod prepoznati kvalitet i da će se okupiti na koncertima u Å¡to većem broju.