Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Međunarodni konkurs za spomenički kompleks do kraja maja

Međunarodni konkurs za spomenički kompleks do kraja maja

Nacionalni stadion sa 55 hiljada mesta, metro uz pomoć kineskih investitora, spomenički kompleks “Srpski srednji vek”… Među tri graditeljska poduhvata o kojima se govorilo u protekloj nedelji, poslednji je najizvesniji.

Međunarodni konkurs za spomenički kompleks posvećen Stefanu Nemanji svakako će biti raspisan do kraja maja. Lokacija je poznata – ugao ulica Kneza Miloša i Nemanjine, na mestu gde se nalazio deo zgrade Ministarstva odbrane srušen u NATO agresiji.

Poznata je i visina novčanih nagrada za učesnike: prva nagrada će iznositi šest miliona dinara, druga tri miliona, treća dva miliona dinara, dok će svi ostali učesnici za svoje radove dobiti po sto hiljada dinara.

Konkurs raspisuje Odbor za podizanje spomeničkog kompleksa Stefanu Nemanji, na čijem je čelu izabrani predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Formirana je i komisija od tri člana, čiji je zadatak da pripremi konkurs – čine je bivši ministar pravde Nikola Selaković i akademici Ljubomir Maksimović i Svetomir Arsić Basara.

Učesnicima konkursa biće omogućeno da predlože rešenja koja će predvideti da u novom spomeničkom kompleksu bude sačuvan deo stare zgrade Ministarstva odbrane, koji je delo arhitekte Nikole Dobrovića. Planirano je da spomenički kompleks sadrži dve celine – spomenik Stefanu Nemanji i Muzej srednjovekovne Srbije (memorijalni i edukativni centar).

Predsedavajući Komisije Nikola Selaković izjavio je za Tanjug da je reč o “jednom od naših nacionalnih zadataka i dugova prema osnivaču srednjovkovne srpske države i okrunjivanju nečega što je savremeni srpski identitet”.

„Sve to je deo aktivnosti koje su usmerene na obeležavanje 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske prvoslavne crkve ali i 800 godina od onoga trenutka kada je Sveti Sava stavio kraljevski venac svome bratu Stefanu Prvovenčanom kao prvom kralju srednjovekovne Srbije“ podvukao je Selaković.

Podsećamo, Stefan Prvovenčani krunisan je za prvog srpskog kralja 1217. godine, a dve godine kasnije, 1219, Sveti Sava u Nikeji dobija akt o samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i biva postavljen za njenog prvog arhiepiskopa.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.