Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Krug
Ema Votson i Tom Henks u filmu "Krug"
Ema Votson i Tom Henks u filmu "Krug"

U bioskopima: Krug

U četvrtak 18. maja na repertoare srpskih bioskopa stiže „Krug“, filmska priča zasnovana na istoimenom internacionalnom bestseleru Dejva Egersa, u kojoj glavne uloge igraju Ema Votson i Tom Henks.

Aktuelna, poučna i zanimljiva tema o posledicama razvoja tehnologije otvara pitanje želje pojedinca da se njegov glas čuje u svetu u kom je prisustvo na internetu najvažnije, a broj pratilaca pokazuje pravu moć.

Reditelj Džejms Ponsolt predstavlja gledaocima Mej Holand (igra je Ema Votson), mladu ženu željnu da pokrene svoju karijeru. Ona će se pridružiti tehnološkom i društvenom gigantu pod imenom “Krug”, gde će jako brzo napredovati. Prinuđena od strane osnivača firme, Imona Bejlija (Tom Henks), da stane ispred kamera, Mej se bori da održi svoj lični identitet dok postaje lice kompanije koja ima milijardu pratilaca.

Radnja napetog tehnološkog trilera, kao i romana, smeštena je u blisku budućnost, kada postaje presudno da svi sve znaju, o svima.

Ključno pitanje je: Da li biste bili bolja verzija sebe, ako biste znali da vas gledaju 24 sata dnevno? Šta bi bile implikacije transparentnog društva? Postoje ljudi za koje želimo da budu transparentni –slavne osobe ili kriminalci na primer (za sopstveni voajerski užitak ili sopstvenu sigurnost), i drugi za koje mislimo da imamo pravo da zahtevamo njihovu transparentnost (političari, policija…). Gde je granica?

Votsonova o svom liku kaže: “Mej je fascinantna… I u smislu toga da je ljubazna i neverovatno humana, a i u smislu da ja zaista mogu da razumem zašto je donela toliko odluka. Interesantna mi je i zato što nije crna ili bela. Ona je veoma kompleksna osoba”

O svom liku u “Krugu”, Tom Henks kaže: “Bejli je sanjar. On vidi svaki potencijal, on misli ‘zar ne bi bila dobra ideja, zar ne bi bila odlična ideja, šta ako bismo mi to izveli, šta ako bismo sve uključili… ‘ on je čovek koji nema ništa osim neverovatne mašte i sudbine, ali i potrebnog novca da sprovede ove ideje u stvarnost. Mislim da ne postoji ništa što je on rekao, a da nije istina”.

(danubeogradu.rs)

Originalni naziv i prevod na srpski: The Circle / Krug. Dužina trajanja filma: 103 minuta. Žanr: drama, naučna-fantastika, triler. Država i godina proizvodnje: USA / 2017. Režija: James Ponsoldt. Uloge: Tom Hanks, Emma Watson, Karen Gillan, John Boyega.

2 komentari

  1. Znate li koja je razlika izmedju Eme Votson i Eme Tompson?

  2. Naravno. Greška u kucanju (nije bila u celom tekstu). Hvala. Ispravljeno.