Naslovna » BG svaštara » Književnost » Vesna Vidojević-Gajović: Prvo letovanje jednog mačka
Vesna Vidojević-Gajović: Prvo letovanje jednog mačka

Vesna Vidojević-Gajović: Prvo letovanje jednog mačka

Nova knjiga Vesne Vidojević-Gajović „Prvo letovanje jednog mačka“ objavio je Kreativni centar.

Namenjena je najmlađim čitaocima i govori o avanturama jednog razmaženog kućnog ljubimca koji prvi put odlazi sa svojom porodicom na letovanje.

Mićko je izuzetno pametan gradski mačak koji redovno prati TV program i bori se za prava svih mačaka, ali kao i svaka druga mačka, voli da luta po stanu i da se mazi u nečijem krilu. Takođe, kao i svaka druga mačka, on ne voli da putuje i prilično nevoljno napušta svoj dom, ali će mu taj put doneti mnogo uzbuđenja i iznenađenja, što će na kraju prerasti u nezaboravne uspomene.

Vesna Vidojević-Gajović već dugo piše za najmlađu čitalačku publiku, a njena veština ogleda se u lakoći pripovedanja i posebnoj toplini s kojom govori o svojim likovima.

Pričajući priču iz vizure kućnog ljubimca, ona nas zabavlja izmeštenim pogledom jedne mačke na svet ljudi. Pored brojnih mačjih i dečjih nestašluka, ona nam priča i o životu jedne porodice, diskretno se dotičući teme razvedenih roditelja i dečje usamljenosti.

Knjiga „Prvo letovanje jednog mačka“ objavljena je u ediciji „Od čitanja se raste“. Ova edicija namenjena je čitaocima početnicima i odlikuje se većim fontom i proredom koji olakšavaju savlađivanje teksta.Vesna Vidojević-Gajović: Prvo letovanje jednog mačka

Tekst prate moderne i zabavne ilustracije ilustratorke Jelene Vasiljević, koje na poseban način oživljavaju priču i ovog simpatičnog junaka.

***

Vesna Vidojević-Gajović (1953) provela je najlepše dane detinjstva u svom prostranom zelenom dvorištu u Obrenovcu. Osnovnu školu, gimnaziju i Filološki fakultet završila je u Beogradu, gde živi od 1963. godine. Često se vraća detinjstvu, koje pretače u priče, romane i drame.

Objavila je zbirke priča Potraga za letom, Babarogin rođak, U zemlji Piruežana, Kecelja na bele tufne, Sanke za princezu, Detelina sa četiri lista, Dve japanske salvete, Slovne priče; romane Zeleni papagaj, Puženko i njegova kuća, Edarov pas; radio-drame Rukavice-buntovnice, Zimski sladoled, Kuća iz snova, Gizela je torta, Šta se dogodilo sa Garom i druge.

U izdanju Kreativnog centra 2016. godine objavljena je zbirka priča Kad priča priču priča.

Za svoj rad dobila je mnoge vredne nagrade (Neven, Dositejevo pero, nagradu Zmajevih dečjih igara Rade Obrenović i druge). Od 1983. godine radi kao urednik u Redakciji školskog i dečjeg programa Radio-televizije Srbije. Imala je sreću da piše za decu i da stvara televizijske emisije za decu. Tako je pisac pomalo uticao na urednika, a urednik na pisca.