Naslovna » Izlasci » Akcije » Prajd vikend i Parada ponosa u Beogradu od 23. do 25. juna
Prajd vikend i Parada ponosa u Beogradu

Prajd vikend i Parada ponosa u Beogradu od 23. do 25. juna

Pod sloganom „Neka svi naši glasovi ore se“ u Beogradu će biti održana Parada ponosa, u subotu, 24. juna od 11.00 do 15.00, najavili su organizatori.

Građanke i građani okupljeni oko inicijative Ponos Srbije (udruženja Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar) organizovaće Prajd vikend od 23. do 25. juna, u okviru koga će biti održana i Parada ponosa od Pionirskog parka do Trga republike.

Ovogodišnji Prajd vikend biće održan „u svetlu povećanja stepena nasilja sa kojim je suočena LGBTI zajednica“.

Prenosimo saopštenje:

„LGBTI pitanje je pre svega rodno pitanje, manjinsko pitanje i kada razmišljamo i zalažemo se za jednaka prava LGBTI zajednice, takođe zastupamo ravnopravnost žena i muškaraca, glasno istupamo protiv mizoginije i svih oblika kršenja ljudskih prava pripadnica i pripadnika osetljivih društvenih grupa.

Ponosni smo što smo građanke i građani države koja Ustavom i zakonima garantuje sigurnost i ravnopravnost i protestnom šetnjom nastojimo da podsetimo da je neophodno da se postojeći okvir dosledno primenjuje i uvek unapređuje.

Ponosno šetamo za sve LGBTI osobe koje se ne osećaju bezbedno, za sve žene, starije, osobe sa invaliditetom, pripadnice i pripadnike manjinskih etničkih zajednica koji su u neravnopravnom položaju, za sve one koji su pretrpeli nasilje, za sve one čiji glasovi moraju da se ore.

Zahtevamo:
1. nultu toleranciju države prema nasilju, profesionalan odnos pripadnica i pripadnika policije prema žrtvama i doslednu primenu odredbi o zločinu iz mržnje od strane tužilaštva;
2. omogućavanje, pojednostavljenje i ubrzanje procedura za izdavanje svih ličnih dokumenata trans osobama;
3. doslednu primenu Zakona o zabrani diskriminacije, sprovođenje u delo Akcionog plana za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period 2014-2018. Vlade Republike Srbije, kao i pravno regulisanje istopolnih zajednica.

Pozivamo vas da nam svojim učešćem pomognete da se izborimo za pravednije društvo, slobodno, bezbedno i otvoreno za sve nas“.

Jedan komentar

  1. Cestitam opoziciji, dobra ideja – da iskoriste LGBT protiv Vucica i Brnabicke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.