Naslovna » Izlasci » Festivali » 51. Bitef od 22. do 30. septembra
51. Bitef - Epic Trip

51. Bitef od 22. do 30. septembra

Ovogodišnji 51. Bitef biće održan od 22. do 30. septembra pod sloganom „Epic Trip“.

U devet dana trajanja festivala Beograd će postati prestonica svetskog pozorišta, a predstave koje će publika moći da pogleda u okviru selekcije glavnog programa na ovogodišnjem festivalu dolaze iz Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Irana, Nemačke, Švajcarske i Srbije.

Predstava „Olimp: u slavu kulta tragedije“ predstava od 24 sata, proslavljenog belgijskog reditelja Jana Fabra, svečano će otvoriti Bitef 23. septembra od 18.00 u Sava centru.

Ovaj scenski spektakl koji traje 24 sata, a koji su neki kritičari proglasili za najznačajniju predstavu nastalu u poslednjih nekoliko decenija, zasnovan je na celokupnoj grčkoj mitologiji, obrađenoj u njihovim epovima i tragedijama.

Prateći program, kao i svake godine, sadržaće razgovor sa autorima, Showcase, Bitef polifoniju, Bitef biblioteku, tribine, kao i mnogobrojne „after ten“ žurke.

Ulaznice

Počela je prodaja ulaznica za predstavu „Olimp: u slavu kulta tragedije – predstava od 24 sata“. Ulaznice možete kupiti na blagajni Sava centra i na svim ovlašćenim prodajnim mestima Eventima u Srbiji.

Do 1. avgusta cena karte je od 2.900 RSD, do 1. septembra 3.600 RSD, a posle 1. septembra 4.500 RSD. U prodaju će biti pušten ograničeni broj ulaznica za studente po ceni od 1.500 RSD. Ove ulaznice će jedino moći da se kupe na blagajni Bitefa od 1. septembra, uz prethodnu rezervaciju. Za rezervacije i sve dodatne informacije o studentskim ulaznicama možete se obratiti putem e-mail adrese blagajna@bitef.rs.

Ulaznice za sve predstave na 51. Bitefu se mogu rezervisati od 15. do 30. avgusta putem e-mail adrese: blagajna@bitef.rs i telefona: + 381 69 899 24 00 (od 10.00 do 17.00).

Prodaja ulaznica za sve predstave na 51. Bitefu počinje 1. septembra na blagajni Bitef festivala koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29).

Cene ulaznica su od 1.700 do 2.500 RSD.

Organizatori su omogući popust od 30% za komplet ulaznica i 20% za rezervisane ulaznice i organizovane grupe.

BITEF: Biblija, prvi pokušaj (foto: Peter Uhan)
BITEF: Biblija, prvi pokušaj (foto: Peter Uhan)

 

BITEF 2017 – glavni program

Prolog
Petak, 22. septembar (18.00; trajanje: 6 sati) – Bitef teatar
KVIZULA!
Forsd Enterteinment, Šefild, Velika Britanija
Forsd Enterteinment
Režija: Tim Ečels

Svečano otvaranje
Subota, 23. septembar / nedelja, 24. septembar (18.00; trajanje: 24 sata) – Sava centar
OLIMP
U SLAVU KULTA TRAGEDIJE – PREDSTAVA OD 24 SATA
Trublejn/Jan Fabr, Antverpen, Belgija
Jeron Olislahers, Jan Fabr
Koncept, režija i scenografija: Jan Fabr

Ponedeljak, 25. septembar (20.00; trajanje: 3 sata, sa pauzom) – Narodno pozorište – Velika scena
BIBLIJA, PRVI POKUŠAJ
Slovensko narodno gledališče, Drama, Ljubljana, Slovenija
Kolektivno autorstvo
Režija: Jernej Lorenci

Utorak, 26. septembar / sreda, 27. septembar (20.00) – NP – Scena „Raša Plaović“
CARSTVO NEBESKO
Narodno pozorište u Beogradu i Bitef teatar, Beograd, Srbija
Režija: Jernej Lorenci

Četvrtak, 28. septembar (20.00; trajanje: 1 sat i 45 minuta) – JDP – Scena „Ljuba Tadić“
SNEG
Talijateatar Hamburg, Nemačka
Orhan Pamuk
Režija: Ersan Mondtag

Petak, 29. septembar (20.00; trajanje: 1 sat i 10 minuta) – Atelje 212 – Scena „Mira Trailović“
(SA)SLUŠANJE
Pozorišna kompanija Mehr, Teheran, Iran
Amir Reza Kuhestani
Režija: Amir Reza Kuhestani

Subota, 30. septembar (18.00, 20.00; trajanje 1 sat i 30 minuta) – Narodno pozorište – Velika scena
ISTREBLJENJE
Koncertteatar, Bern, Švajcarska
Ersan Mondtag, Olga Bah
Koncept i režija: Ersan Mondtag

BITEF: Olimp (foto: Wonge Bergmann)
BITEF: Olimp (foto: Wonge Bergmann)

 

51. BITEF – prateći programi

(1) SUSRETI SA AUTORIMA
Koncept okruglih stolova posvećenih predstavama iz glavnog programa nastavlja tradiciju uspostavljenu na jubilarnom Bitefu. Zamišljen je kao pričaonica, koja će se odvijati jedan na jedan. Jedan autor i jedna moderatorka. Kratka i jasna pitanja. Nekoliko performativnih elemenata, koje će format diskusije učiniti zanimljivijim za praćenje. Priliku da postavi pitanja, dobiće i publika, a razgovori će se po mogućstvu voditi na sceni, odmah po završetku svake od predstava.

(2) TRIBINA
Kao i prošle, i ove godine će estetski i politički fenomeni koje otvara koncept festivala, odnosno konkretni izbor predstava, biti uokviren, odnosno kontekstualizovan i tribinom na odgovarajuću temu. Dakle, tema tribine su predstave „epskog zahvata“, prevashodno one koje veoma dugo traju („durational performances“). Ispitivaće se njihova estetska posebnost, ali i njihova „političnost“, u smislu oblikovanja jedne specifične razmene i iz nje proistekle (privremene) zajednice između izvođača i gledalaca, ali i među samim gledaocima, te osećaj slobode kao krajnje ishodište ovakvog iskustva. Učesnici tribine su neki od vodećih svetskih teatrologa (Marija Ševcova, Žorž Bani, itd.), ali i umetnici koji stvaraju ovu vrstu pozorišta.

(3) SHOWCASE
Ove godine fokus Bitefovog showcase-a, a koji će biti organizovan ne samo za strane goste već i za beogradske novinare i kritičare, biće mađarsko pozorište u Vojvodini, konkretno u Subotici. Planira se jednodnevni odlazak u Suboticu, gde bi se, Narodnom i u pozorištu „Deže Kostolanji“, ispratio maraton sastavljen od tri predstave: Kapitalizam, geometrijskim redom izložen (autorski projekat Zlatka Pakovića, „Deže Kostolanji“), 4 ujutru (Vislava Šimborska, režija Selma Spahić, „Deže Kostolanji“) i Kičma (Ingrid Lausund, režija Veljko Mićunović, Narodno pozorište Subotica). Ove predstave su izraz jedne domaće pozorišne kulture koja godinama postiže najviše umetničke domete, a koja istovremeno, i pozorišnim jezikom i svojom političnošću, ubedljivo pripada bitefovskim tradicijama.

(4) BITEF POLIFONIJA
Bitef Polifonija, svojim imenom simbolički povezana s muzičkom formom koja je i njen koncepcijski znak, i ove godine istražuje i razvija svoja višeglasja, mnogozvučnosti, varijacije, kontrapunkte… Sva događanja ovogodišnje, osamnaeste Bitef Polifonije, proizašla su iz stvaralačkih procesa koji se uglavnom realizuju kao projekti, kraćeg ili dužeg trajanja, pre svega sa i za mlade, ali i od mladih za odrasle. Neke od njih Bitef Polifonija otkriva i prati u trajanju od prvih radionica tokom godina razvoja do najnovijih istraživačkih predstava i zajedničkih prezentacija partnerske saradnje u velikim evropskim projektima.

(5) BITEF BIBLIOTEKA
U okviru programa Bitef Biblioteka, biće predstavljena najnovija izdanja stručne, teorijske literature vezane za pozorište i izvođačke umetnosti. Ovaj program pokrenut je sa idejom da se ukaže na deficit stručne literature na srpskom jeziku, ali i da se skrene pažnja na korpus relevantnih izdanja, koja su objavljena, uprkos nezavidnoj situaciji u srpskom izdavaštvu, kada je reč o teorijskoj literaturi, vezanoj za savremene prakse u izvođačkim umetnostima. Bitef Biblioteka je program koji nastavlja sa radom u nadi da će njegovo postojanje doprineti objavljivanju većeg broja značajnih, stručnih naslova.

(6) AFTER TEN
Kao i prethodnih godina, After ten kroz žurke organizovane u saradnji sa mnogobrojnim partnerima koji podržavaju Bitef, sledi dinamiku i koncept festivala. Prateći predtsave na Glavnom programu festivala, ove zabave odvijaju se na različitim alternativnim prostorima u gradu, uz performanse, video animacije, izložbe i promocije. After ten zabave su jedinstveno mesto susreta učesnika festivala, publike Bitefa, stranih gostiju i predstavnika lokalnih i međunarodnih medija.

Jedan komentar

  1. Postovani,

    Htela big da rezervisem karte za Bitef Fest. ove godine iz Toronta, Kanade ali ne mogu da nadjem nigde pun
    repertoar predstava. Pomozite mi da ga nadjem.

    Hvala unapred
    Mina Zenar