Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Vesna Aleksić – Krokodil peva
Kreativni centar: Vesna Aleksić - Krokodil peva

Kreativni centar: Vesna Aleksić – Krokodil peva

Izdavačka kuća Kreativni centar objavila je roman „Krokodil peva“ Vesne Aleksić, nagrađivane spisateljice za decu i mlade.

Autorka Vesna Aleksić piše o životnim teškoćama i realnim problemima pokazujući mnogo topline i razumevanja za sve likove, a posebno za decu. Pošto je pročitala knjigu „Moj deka je bio trešnja“, shvatila je da ne postoji tema koja nije podesna za mlade čitaoce. Tako i u najnovijem romanu „Krokodil peva“ ona piše o ozbiljnom periodu kroz koji prolazi sedmogodišnja devojčica Danica, koja, uprkos svojim godinama, pokazuje veliku zrelost i odvažnost i precizno opaža sve što se oko nje dešava.

– Ono što se uvek može pružiti detetu jesu zagrljaj, stisak ruke, podrška pogledom, osmehom, koji mu bez reči i u najtežim situacijama daju signal da je sigurno i voljeno, što je jedino važno… Sve je vrlo jednostavno. Teška godina dođe i prođe, ponovo padne neki sneg i ponovo izgleda da se može krenuti iz početka. Deca se ne mogu zaštititi od života, ali se mogu osnažiti da budu borci u tom životu i da ga gledaju s lepše strane. Da krupan sneg uporede sa šampitama i da znaju da se loše stvari ne događaju samo njima – rekla je Vesna Aleksić u intervjuu za sajt „Detinjarije“ povodom objavljivanja knjige „Krokodil peva“.Kreativni centar: Vesna Aleksić - Krokodil peva

„Krokodil peva“ za decu ali i za odrasle!

Ovo je knjiga o prelomnoj godini jedne savremene, mlade porodice. Ali pored radosti i veselja, ti događaji doneće u njenu porodicu i iznenadne probleme. Suočena s nizom izazova, Danica će, poput hrabrog redova, junački proći kroz sva iskušenja koja joj ta godina donosi.

„Krokodil peva“ namenjen je deci, ali će svakako biti zanimljiv i odraslima jer će ih dirnuti i podsetiti na to koliko je teško biti dete. Ovaj roman je nezaobilazno štivo za svakog roditelja koji se trudi da bude što bolji.

– Ni roditeljima nije lako. Osim toga što su roditelji, oni su i ljudi sa sopstvenim životima, manama, vrlinama i pravom na greške… Ne može niko dvadeset četiri sata biti samo roditelj – i ne treba. Ova knjiga pokazuje kako svako od likova proživljava svoju ličnu dramu i kako se zatvara u nju… U toj borbi umetnost (u ovom slučaju književnost) može učiniti život podnošljivijim – izjavila je Vesna Aleksić.

Knjigu je ilustrovala Maja Veselinović. Namenjena je starijima od 10 godina.

Na ovom linku možete da pročitate odlomak iz knjige. (danubeogradu.rs)

Vesna Aleksić bavi se književnošću za decu i mlade, a svoje prve tekstove napisala je za Politiku za decu. Dosad je objavila deset romana, dvanaest knjiga pripovedaka i šest slikovnica, a većina tih naslova doživela je više izdanja. Autor je i monodrama, dve pozorišne predstave i više radio-drama za decu, kao i jedne igrane TV serije. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada iz oblasti književnosti za decu. Piše i u književnoj periodici o književnosti i prikazuje nove knjige za mlade u časopisima.
Piše i za odrasle, ponekad samo, kada mora.
Kreativni centar dosad je objavio devet knjiga Vesne Aleksić, među kojima su najpoznatije Dođi na jedno čudno mesto, Lovac na maslačke i Cimet meda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.