Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopu Fontana – „Palić u Beogradu“
Palić u Beogradu: Ministarstvo ljubavi
Palić u Beogradu: Ministarstvo ljubavi

U bioskopu Fontana – „Palić u Beogradu“

Od danas, 17. jula, u bioskopu Fontana biće realizovan program „Palić u Beogradu“ u okviru kog će biti prikazani filmovi sa Festivala evropskog filma Palić.

Atraktivan je izbor filmova iz selekcija Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film i Hrvatska u fokusu.

Kao i prethodne četiri godine beogradska publika pogledaće filmove u toku trajanja manifestacije na Paliću.

Program „Palić u Beogradu“ otvoriće danas od 17.00 napet i duhovit dokumentarac „Još 50 minuta“ koji prati fudbalsku reprezentaciju Mađarske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Takođe danas, od 19.00, biće prikazan „Zadavljen“, psihološki triler zasnovan na istinitom događaju, koji se dešava u Mađarskoj provinciji šezdesetih, kada gradić Martfu biva pogođen nizom svirepih ubistava.

Publika će sigurno uživati i u komediji „Istočni biznis“ o dva prijatelja iz Moldavije koja imaju nekoliko ingenioznih ideja kako da zarade novac, kao i u poljskom filmu „Poslednja porodica“ o legendarnom slikaru Zdzislawu Beksinskom, njegovoj ženi Zofiji i njihovom sinu Tomaszu, cenjenom muzičkom kritičaru i prevodiocu. Njihovi životi su daleko od normalnih…

Komedija, drama, fantastika, drama…

Iz selekcije Hrvatska u fokusu dolazi komedija „Ministarstvo ljubavi“ (r: Pavo Marinković) koja prati nezaposlenog biologa Krešu, posrnulog samopouzdanja i u bračnoj krizi, koji je zadužen za hvatanje udovica u prestupu. Naime, država je odlučila da stane na kraj udovicama hrvatskih ratnih veterana koje žive u vanbračnim zajednicama, a primaju penzije pokojnih muževa. Stvari se dodatno zakomplikuju kada se Krešo zaljubi u jednu od udovica.

Biće prikazan i odličan estonski film „Novembar“ reditelja Rajnera Sarneta (Rainer Sarnet) koji je nagrađen na Paliću 2011. godine za adaptaciju romana „Idiot“ F. M. Dostojevskog. Film „Novembar“ je snolika mešavina paganske magije, crnog humora i romanse, nagrađena na festivalu Tribeka za najbolju fotografiju.

U filmu „Kralj“ priča je smeštena u 1860. godinu. Francuski advokat Orélie-Antoine de Tounens sanja kako će postati kralj Patagonije… i postaje. Ili se bar tako čini. Iz programa Paralele i sudari stiže prvi dugometražni igrani film slovačkog reditelja Đerđa Krištofa „Napolju“ premijerno prikazanog u programu „Izvestan pogled“ ovogodišnjeg festivala u Kanu.

Poslednjeg dana, u petak 21. jula, beogradsku publiku očekuje mađarsko ostvarenje „1945“ čiji zanimljiv zaplet nastaje posle misterioznog susreta dva stranca u crnom na jednoj železničkoj stanici, i film „Park“ (r: Sofia Exarchou) iz Glavnog takmičarskog programa o grupi dečaka koja luta po ruševinama Olimpijskog sela u Atini igrajući uvrnutu verziju Olimpijskih igara.

Cena ulaznica za jednu projekciju je 200 RSD.

24. izdanje Festivala evropskog filma Palić održava se od 15. do 21. jula u prelepom prirodnom okruženju jezera Palić i u Subotici. (danubeogradu.rs)

Palić u Beogradu: 1945
Palić u Beogradu: 1945

Palić u Beogradu – repertoar

Ponedeljak, 17. jul
17.00… Još 50 minuta (Mađarska, režija: Muhi András Pires)
19.00… Zadavljen (Mađarska, režija: Sopsits Árpád)

Utorak, 18. jul
17.00… Istočni biznis (Rumunija, Litvanija, Moldavija, režija: Igor Cobileanski)
19.00… Poslednja porodica (Poljska, režija: Jan P. Matuszyński)

Sreda, 19. jul
17.00… Ministarstvo ljubavi (Hrvatska, režija: Pavo Marinković)
19.00… Novembar (Estonija, Poljska, Holandija, režija: Rainer Sarnet)

Četvrtak, 20. jul
17.00… Kralj (Čile, Francuska, Holandija, Nemačka, Katar, režija: Niles Atallah)
19.00… Napolju (Slovačka, Mađarska, Češka, režija: Gyӧrgy Kristóf)

Petak, 21. jul
17.00… 1945 (Mađarska, režija: Török Ferenc)
19.00… Park (Grčka, Poljska, režija: Sofia Exarchou)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.